Horecaondernemer Ton Vergeer uit Gouda: 'Ik mag niet klagen, maar ik zie veel zorgen om me heen'

Horecaondernemer Ton Vergeer uit Gouda: 'Ik mag niet klagen, maar ik zie veel zorgen om me heen'

Horecaondernemer Ton Vergeer uit Gouda is optimistisch. Zijn zaken De Tapperij en BarBier lopen goed en De Tapperij gaat hij zelfs verbouwen en uitbreiden. Maar dat het in de bierwereld en de horeca voor veel ondernemers lastig is, hoort en ziet hij wel.

Tekst: Gerard Molenaar

"Ja, van de hoge energieprijzen heb ik inderdaad korte tijd last gehad, Maar dat is nu weer genormaliseerd. De loonkosten zijn fors hoger en ook de inkoop voor bier en eten is gestegen. De bruto pilsprijs ligt nu op zo'n € 4,15 per liter. Toen ik onlangs wat bieren zag die de bedrijfsleider van BarBier had ingekocht, schrok ik wel even van de prijzen. Maar hij verzekerde mij dat de gasten voor deze bieren, bijvoorbeeld speciale Amerikaanse IPA's en New England IPA's, zonder problemen 7,5 tot € 8 neerleggen. De mensen betalen het gewoon. 

Psychologische prijs

"De prijs voor een glas pils van 0,25 l. is bij ons op dit moment 3,40, maar een half jaar geleden was dat nog 3,20. Ook de pilsprijs weerhoudt mensen er niet van om bier te bestellen. Ik geloof sterk in psychologische prijzen en in die zin is € 3,50 naar mijn mening ook een grens voor pils, zoals die voor een blond van de tap rond de € 5 ligt. Maar los van de forse huurverhoging van 12% die het vastgoedbedrijf van de brouwer in december heeft doorgevoerd en die ik momenteel aanvecht, mag ik niet klagen. Mijn zaken zijn goed gevuld en de mensen blijven komen, voor een drankje of een maaltijd. De Tapperij gaan we binnenkort zelfs helemaal verbouwen en uitbreiden, zodat we straks meer gasten kunnen ontvangen."

Zorgen

Maar om zich heen ziet Vergeer wel veel zorgen. "Er zijn echt horecaondernemers die het moeilijk hebben. Je hoort ook wel dat mensen een zaak te koop hebben staan, zonder dat ze dat van de daken schreeuwen. Maar ik ga dus weer investeren. Voor de kerst hoop ik De Tapperij te heropenen. Aan bepaalde dingen merk je wel dat het in de bierwereld moeilijker gaat. Zo zijn al een paar brouwerijen langs geweest om mij aan te bieden een bier onder eigen merknaam te gaan voeren, dat zij dan tegen een aantrekkelijke prijs voor mij gaan brouwen. Dat is natuurlijk niet uit luxe."

Bierwereld Ton Vergeer_1 Bierwereld Ton Vergeer_2
Artikel delen