Jury over de KETEL 1 SHAKE OFF: 'Dit jaar gaat er nog een schepje bovenop'

Jury over de KETEL 1 SHAKE OFF: 'Dit jaar gaat er nog een schepje bovenop'

Harmonie, schenkbaarheid en lef zijn een aantal criteria waar de vakjury op let bij de door distilleerderij Nolet georganiseerde KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF, eind mei. We spreken met de drie juryleden over hun criteria en verwachtingen. De lat ligt hoog: “Dit jaar gaat er nog een schepje bovenop.”

Foto's: Ming Chao en Gino van Meenen

Ingmar Voerman 

De beste inzendingen zijn niet per se die waar weken voorbereidingen en ingewikkelde fermentatieprocessen aan te pas komen, vindt Ingmar Voerman. “Creativiteit zit ‘m ook in eenvoud.” Voor de cocktailkenner zijn lef en presentatie twee belangrijke criteria. “Maar uiteindelijk draait het om de vraag in welk drankje de smaakcombinatie het beste uit de bus komt.”

Hij heeft hoge verwachtingen van de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF: “Vorig jaar was het niveau al goed. Deelnemers gingen er vol voor omdat we net uit een lockdown kwamen. We zagen toen veel Aziatische invloeden: Thaise basilicum, citroengras. Maar ook andere mooie ingrediënten en smaakmakers die matchen met hard lemonade: rozemarijn, citroentijm, rabarber. Ik verwacht dat de inzenders er dit jaar nog een schepje bovenop doen.” Extra leuk aan deze competitie vindt Voerman dat chefs ook deelnemen: “Die kijken anders naar cocktails dan bartenders. Door die combi van bar en keuken ontstaan verrassende technieken en creatieve smaakcombinaties, zoals het gebruik van bijzondere kruiden en andere smaakmakers. Inzendingen moeten voor mij voortborduren op het DNA van hard lemonade: fris, toegankelijk en dorstlessend. Een drankje dat je bij uitstek wilt drinken - en delen - met vrienden op een gezellig terras!”

E94A6978 jury Ingmar-1 E94A7317 jury Job-1

 

Job Pattinasarany 

Jenever werd hem nog net niet met de paplepel ingegoten. Job Pattinasarany vindt het als echte liefhebber dan ook een grote eer om voor de tweede keer te jureren bij de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF. Waar hij nu op gaat letten? “Smaakharmonie: de combi van ingrediënten en juiste verhoudingen moet tot een toffe mix leiden. Ik ben dol op eigenwijze drankjes en een kloppende twist. Schenkbaarheid is ook belangrijk: elke bartender moet uit de voeten kunnen met het winnende recept.” Ook presentatie en kleur laat de Rotterdam- mer meewegen. “Maar uiteindelijk draait het om de smaak. Die liegt nooit.”

2. Dutch Courage - photo by Ming Chao - jury Tess Posthumus-1

Tess Posthumus 

Tess Posthumus heeft wereldwijd al talloze cocktailbars bezocht, maar voor een mix met Hollandse jenever houdt ze een zwak. “Jenever is een ondergewaardeerde drank, terwijl je er alle kanten mee op kunt in cocktails. Eén van de signature cocktails in onze bar Dutch Courage – met meer dan 150 jenevers op de kaart – is bijvoorbeeld een mix van KETEL 1, droge vermout, kruidnagel, steranijs en augurk.” Posthumus heeft goede verhalen gehoord over de positieve vibe bij de Hard Lemonade SHAKE OFF, waar ze dit jaar voor het eerst zal jureren. Ze kijkt enorm uit naar de wedstrijd en zal specifiek letten op balans, creativiteit en originaliteit: “hard lemonade is echt een ‘crowd pleasing’-stijl cocktail: toegankelijk, lekker fris en met een licht zuurtje. Ik ben erg benieuwd welke variaties we gaan zien!”

De juryleden

Ingmar Voerman 

Beveragekenner Ingmar Voerman schrijft voor meerdere (vak)media over bars, cocktails en spirits en helpt drankmerken onder meer bij marketing en communicatie. Ook is hij jurylid bij talloze nationale en internationale cocktailcompetities.

Tess Posthumus 

Tess Posthumus viel met haar bartending skills al meermaals in de (inter) nationale prijzen. Ze is mede-eigenaar van de Amsterdamse cocktailbars Dutch Courage en Flying Dutchmen Cocktails en geeft masterclasses cocktails maken.

Job Pattinasarany 

Allround chef en food artist Job Pattinasarany stond jarenlang achter de kachel bij bekende en minder bekende restaurants in Rotterdam en omstreken. Momenteel werkt hij als freelance kok en presenteert hij op 24Kitchen meerdere formats.

Competitie 

Bij de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF strijden horecateams om de beste hard lemonade van 2022. Ze maken kans op tweeduizend euro, de KETEL 1 Hard Lemonade truck op het terras (inclusief personeel en honderd liter van hun hard lemonade) en een verzorgde dag en nacht in Schiedam. De inschrijving is inmiddels gesloten. Wie volgt Wollegras uit Weiteveen op?

Meer over de KETEL 1 Hard Lemonade SHAKE OFF

Artikel delen