Koffie op sterrenniveau met Lavazza 'Coffee Design'

Koffie op sterrenniveau met Lavazza 'Coffee Design'

Niets zo alledaags als een kopje koffie. Maar bekijk je koffie met andere ogen, dan ontstaat er een wereld aan mogelijkheden. Dat is het doel van Coffee Design.

Neem koffie, voeg een berg creativiteit toe, sla aan het experimenteren en er ontstaan heel nieuwe concepten. Dat is in een notendop waar Coffee Design voor staat. “Het doel van Coffee Design is om koffie op een andere manier te beleven dan je gewend bent,” licht Jos Elve toe. Hij is verantwoordelijk voor het Lavazza Training Center in Breda (ook wel de ‘koffie-universiteit’ genoemd). Jaarlijks worden daar circa duizend barista’s en allerhande horecamedewerkers, ingeleid in de wereld van koffie. Elve mag als een van de 46 Nederlandse AST’s namens de internationale Specialty Coffee Association (SCA) cursisten certificeren. Hij vertelt hoe Coffee Design is ontstaan: “Het idee om met andere ogen naar koffie te kijken, kwam oorspronkelijk van Ferran Adrià, jarenlang de drijvende kracht achter het Spaanse restaurant El Bulli. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld de Èspesso Macchiato, de eerste eetbare koffie.”

Lavazza Coffee Design_2 Lavazza Coffee Design

 

Koffiekaviaar

Later zijn ook onder andere de chefs Massimo Bottura, Alain Ducasse en de Nederlandse chef Jozua Jaring (van restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem) als ambassadeurs betrokken geraakt bij Coffee Design. Elve: “Het concept is samen met hen verder uitgebouwd. Zij hebben de eigenschappen van koffie onder de loep gelegd en geëxperimenteerd met onder ander chemie, esthetiek, haute cuisine en culinaire tradities. Zo zijn er nieuwe recepten ontstaan. Naast de Èspesso Macchiato zijn dat onder meer koffiekaviaar en de Born in Turin: een koffiecocktail met aardbeiensiroop, martini. Ook bijzonder is de Cappuccino Nitro: een bevroren mousse die smelt in je mond met de smaak van cappuccino en de consistentie van een koekje. Bij het Lavazza Training Center maken we die recepten met elkaar.”

'Koffie en wijn hebben heel veel met elkaar gemeen'

Michelin Festifood

Elve is dolenthousiast over Coffee Design. Hij is opgeleid als sommelier en heeft zich in zijn vorige baan bij restaurant De Wits in Rijswijk gespecialiseerd in koffie, want: “Koffie en wijn hebben heel veel met elkaar gemeen.” Met Coffee Design tourt hij regelmatig rond: “Zo zijn we actief op internationale beurzen en vind je ons op het Michelin Festifood: een Belgisch foodfestival dat komende september weer plaatsvindt, georganiseerd door Michelin. Het event is voor bezoekers een laagdrempelige manier om kennis te maken met sterrenzaken. Wij houden daar een Coffee Design proeverij: gasten krijgen verschillende recepten voorgeschoteld en worden door ons in vogelvlucht door Italië meegenomen.”

HET KOFFIERITUEEL OPNIEUW UITGEVONDEN

Lavazza en de meesters van de internationale haute cuisine werken sinds 2001 samen aan het promoten van koffie en bedenken van nieuwe manieren om het te consumeren. Het niveau wordt naar een culinaire kunstvorm getild.

Lavazza biedt haar partners gratis toegang tot ’s werelds grootste instituut op het gebied van koffie: het Lavazza Training Center. Via het Lavazza Training Center biedt Lavazza ondersteuning en inspiratie om de beste kwaliteit koffie te waarborgen: van de perfecte espresso tot Coffee Design, of toepassing van koffie in de keuken.

Ontdek meer over de mogelijkheden

Artikel delen