advertorial

Kratten Coca-Cola nu gemaakt van 97% gerecycled plastic

Coca Cola krat

Kratten Coca-Cola nu gemaakt van 97% gerecycled plastic

Verduurzamen staat hoog op de agenda van Coca-Cola Europacific Partners Nederland. Voortaan maakt het bedrijf haar iconische rode kratten van 97% gerecycled plastic.1 Naar schatting wordt bij de productie 64% CO2-uitstoot bespaard in vergelijking met kratten gemaakt van nieuw plastic. Als start zullen er dit jaar 150.000 gerecyclede kratten op de Nederlandse markt komen. De volledige vloot van kratten in het land wordt stap voor stap vervangen.

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) Duurzaamheidsmanager Eva Amsterdam vertelt over de kratten: “De rode horecakratten hebben een gemiddelde levensduur van 15 jaar, maar soms worden ze zelfs na 20 tot 30 jaar nog op de markt gezien. Echter, als ze kapot gaan, kunnen ze nu dienen als input voor nieuwe kratten. Het grootste deel van het gerecyclede plastic dat vanaf nu voor de kratten zal worden gebruikt, komt van generieke rode kratten van recyclaat, niet specifiek van Coca-Cola kratten.”
‘De gerecyclede kratten blijken net zo stevig te zijn als de huidige kratten’

Lokale samenwerking

Het gerecyclede materiaal bestaat uit 85% oude rode kratten en 15% gerecyclede tulpennetten. Om dit mogelijk te maken werkt de Coca-Cola bottelaar samen met de Maastrichtse recycler Healix en krattenproducent Schoeller Allibert in Hoofddorp. In het verduurzamen van het bedrijf is het samenwerken met lokale bedrijven belangrijk voor CCEP. De nieuwe gerecyclede kratten zijn uitgebreid getest in het Schoeller Allibert testcentrum in Hardenberg en blijken net zo stevig te zijn als de huidige kratten.2

*De tekst gaat onder de foto verder.

Coca Cola_Krat_2

Hervulbare glazen flessen

De rode kratten zijn speciaal ontworpen voor de glazen flessen van het bedrijf, die zijn ontworpen om minstens 25 keer hergebruikt te worden. De flessen worden schoongemaakt en hervuld in de Coca-Cola fabriek in Dongen (Brabant), voordat ze terugkeren naar de Nederlandse groothandel en horeca. Dit geldt voor alle merken van het bedrijf in herbruikbaar glas, waaronder Fanta, Sprite en Fuze Tea.

*De tekst gaat onder de foto's verder.

Coca Cola_Krat_3 Coca Cola_Krat_4


Op weg naar klimaatneutraliteit

Coca-Cola Europacific Partners heeft de ambitie om in 2040 netto klimaatneutraal te zijn. Sinds medio 2021 zijn alle PET-flessen, exclusief doppen en etiketten, gemaakt van gerecycled plastic. Alle vrachtwagens die CCEP-dranken in Nederland vervoeren, gebruiken HVO100-biodiesel in plaats van fossiele brandstof, en de fabriek in Dongen schakelt momenteel over van gas naar elektriciteit door middel van e-boilers en warmtepompen en is gecertificeerd CO2-neutraal (PAS 2060). Sinds 2019 heeft CCEP NL 25,3% van haar uitstoot over de gehele waardeketen kunnen verminderen ten opzichte van 2019, op weg naar het tussentijdse doel van 30% in 2030.

*Onder de foto's vind je de voetnoten.
Coca Cola_Krat_5 Coca Cola_Krat_6


Voetnoten

1 EuCertPlast certificate of compliance, SachverständigenbüroWidmayer Widmayer GmbH + EuCertPlastic certificate Healix 04/12/2023

2 Country Data Tables 2023, cocacolaep.com

Artikel delen