Clement is winnaar Wine Making Challenge 2020

Tags: wijn

Clement is winnaar Wine Making Challenge 2020

Loesje Clement, gastvrouw bij Restaurant Chocolat in Breda, is de winnaar van de Wine Making Challenge 2020.

De wedstrijd vond plaats op 13 januari 2020 op de Wine Professional in de RAI Amsterdam. Deelnemers van de wedstrijd maakten allen een blend van de wijnen van de Spaanse bodega Pago QuiXote, die in samenwerking met Wijnkoperij La Persistance en Vinos i Cavas de WMC 2020 de wedstrijd voor de vierde keer organiseerde. Van de winnende blend worden duizend flessen gemaakt met Clements naam op het etiket. In de jury zaten Antonio Merino (Penoloog QuiXote), Job de Swart (Master of Wine) en Juan Haro (eigenaar QuiXote).

Wijnwereld

Clement: “Na mijn studie Marketing, Communicatie en Events stapte ik twee jaar geleden in de wijnwereld. Mijn broer kocht Restaurant Chocolat over en vroeg mij voor de functie gastvrouw. Door personeelstekort, waardoor je constant afhankelijk bent van anderen, mistten wij een sommelier en ben ik mij gaan inlezen in wijnen. Ook luisterde ik podcasts en proefde ik veel. In een korte tijd haalde ik level 1, 2 en 3 van de wijnstudie WSET. Of ik ooit de horeca uitga? Ik denk het niet. De horeca is verslavend en ik denk dat ik niet zonder zou kunnen. De lange dagen werken en weekenddiensten zijn natuurlijk niet altijd leuk, maar ik zou niet weten wat ik leuker vind dan de horeca.”

De wedstrijd

Clement: “Ik achtte mijn kans klein. Maar wat gaaf om tussen deze mensen in het rijtje te staan, dacht ik. Ik trok een knal paars pak aan, zodat ik in ieder geval zou opvallen en men wisten wie ik was. Maar ik won! Ik maakte een blend met 60% Tempranillo, 20% Syrah, 15% Petit Verdot en 5% Malbec, wat in de smaak viel bij de jury door de juiste verhouding en het echte Spaanse karakter door de overheersende Tempranillo. En de jury wilde graag een wijn die langer kon blijven liggen, omdat hij pas volgend jaar op de markt komt.”

Kandidaten

Clement nam het op tegen Bart van Brummelen (Kist vol kurken, Soest), Rianne Ogink (Zoldering, Amsterdam), Jeroen Binder (1910, Eindhoven), Corine Vink (Amused Food and Wine, Hardenberg), Pauline Struyk (Restaurant Sillyfox, Veghel), Edgaras Razminas (De Lindehof**, Nuenen), Joey Lange (Restaurant Fred**, Rotterdam) Randy Bouwer (Restaurant Vigor, Vught) en Nicole Oosthoek (De Nederlanden*, Vreeland).

Artikel delen