Lukas Wiegman is uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland

Lukas Wiegman wint prijs van beste sommelier van Nederland
Tags: wijn

Lukas Wiegman is uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland

Tijdens het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers kreeg Lukas Wiegman de titel beste sommelier van Nederland. De bekendmaking vond plaats op maandag 15 april tijdens een galadiner in Sofitel hotel The Grand in Amsterdam door juryvoorzitter Magda van der Rijst. De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers.

 

Foto's: Milton Verseput

Sommeliers Marvin Walraven en Martien Marcelissen eindigden als tweede en derde. Lukas Wiegman draagt nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’. Voor de derde keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt: dit is de prijs voor de kandidaat die het onderdeel blindproeven het beste deed. Deze prijs won ook Lukas Wiegman.

Het Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche, mocht Lukas een dubbelmagnum 1989 Henriot Champagne in ontvangst nemen en een 4,5 liter fles tien jaar oude tawny Grahams port. Verder werden hem wijnreizen naar de Loire, Duitsland en de Douro (portstreek) aangeboden.

Op maandag 15 april begonnen vijftien kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals het blindproeven van een wijn, toelichten van een wijnspijs-combinatie en decanteren van een wijn.

De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit culinair recensent Joël Broekaert, Cyrille Harmell van Champagne Henriot, Belgisch voorzitter Kris Lismont, voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers Heleen Boom en sommelier Peter Bruins. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd. De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar chefs van van Bridges in Amsterdam, Vigor* in Vught, Zarzo* in Eindhoven, Central Park* in Voorburg en De Bokkedoorns** in Overveen 150 gasten van een maaltijd voorzagen.

Lukas-Wiegman-praktijkronde-wijnproeverij
Lukas Wiegman

Over de organisatie

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen.

Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger niveau te tillen.

Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees-en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Artikel delen