‘Culinair’ bier Meander beste van Nederland

Tags: bier

‘Culinair’ bier Meander beste van Nederland

Meander, een houtgerijpt, wild blond bier van Nevel Wild Ales (Nijmegen) won de prestigieuze Mitra Award. Net als de andere bieren van Nevel, is Meander zeer geschikt voor foodpairing. Deze mijlpaal zal de brouwers geen snelle groei brengen. “Dat is door onze bedrijfsfilosofie niet mogelijk”, zegt hoofdbrouwer Mattias Terpstra. “Meander is al uitverkocht en de volgende batch heeft tijd nodig.”

Nevel Wild Ales won de Mitra Award met Meander

Bij de start van de Week van het Nederlandse Bier wordt traditiegetrouw de overall winnaar van de Dutch Beer Challenge bekend gemaakt. Tijdens een livestream op Facebook maakten Marco Philipsen, algemeen directeur van Mitra Drankenspeciaalzaken (hoofdsponsor van de Dutch Beer Challenge), samen met Fedor Vogel, voorzitter van de stichting Dutch Beer Challenge en Henri Reuchlin, voorzitter van de Stichting Week van het Nederlandse Bier, de winnaar bekend. Op Facebook was te zien hoe de Nijmeegse brouwers werden ‘overvallen’’ door Philipsen, die het bij de prijs behorende houten beeld aan de verraste brouwers van Nevel Artisan Ales overhandigde.

Meander uitverkocht

De Mitra Award gaat ieder jaar naar het met goud bekroonde bier dat de meeste jurypunten kreeg van alle met goud bekroonde bieren in de Dutch Beer Challenge. In de categorie Sour/Brett ging het goud naar Meander en geen enkel ander winnend bier kreeg meer punten. Nevel mag Meander een jaar lang het beste bier van Nederland noemen. Mattias Terpstra, samen met Vincent Gerritsen eigenaar van Nevel, is blij met de erkenning en de aandacht die het oplevert. “Meander is al uitverkocht”. Dat betekent dat het voorlopig niet verkrijgbaar is, want Nevel is een brouwerij met een geheel eigen visie op brouwen, waarin tijd de natuur en tijd een belangrijke rol spelen.

Meander

Mattias Terpstra

Selectief bekend

“We zijn selectief bekend in de horeca”, zegt Terpstra. “De gespecialiseerde biercafés kennen ons, maar vooral de betere restaurants, die ook bezig zijn met duurzaamheid en die bijvoorbeeld met natuurwijnen werken, kennen onze bieren goed. We zijn een kleine brouwerij en door onze manier van werken kunnen we niet zomaar opschalen. We kunnen niet van vandaag op morgen heel Nederland bedienen en dat willen we ook niet.”

Bier met een verhaal

De bieren van Nevel zijn bieren met een verhaal. Dat maakt horecabrede verkoop ook lastig. “Onze bieren zijn meestal zuur en ook niet goedkoop. Alleen met het juiste verhaal erbij, kan je het goed verkopen. Voor veel horecazaken is dat lastig. We hebben ook geen groot marketingbudget om ons verhaal overal te vertellen. Bij gespecialiseerde biercafés en bij de betere restaurants kennen ze ons verhaal wel.”

Dat verhaal is een verhaal van natuur, rust en tijd. De grondstoffen komen uit de directe omgeving van de brouwerij, via samenwerkingen met lokale producenten die duurzaam werken. De gistcultuur die de brouwerij gebruikt, komt ook uit de natuur “We bewegen mee met de natuur. We plukken zelf ingrediënten in de omgeving van de brouwerij, we verbouwen zelf ingrediënten en we kopen in bij kleine lokale telers”, legt Terpstra uit.

Meander

Feest bij Nevel. Op de voorgrond Marco Philipsen van Mitra. Rechts (met award) Mattias Terpstra.

Wild

Wild ales of wilde bieren zijn bieren die zijn gemaakt met wilde gist. Dat is gist die niet uit een laboratorium komt. Nevel heeft dus een eigen gistcultuur. Die is ontstaan door samenvoeging van twee culturen. De eerste is gebaseerd op gisten die de brouwers van druiven haalden in de omgeving van Nijmegen. De tweede is een cocktail van wilde gisten uit de hele wereld. “Er zitten ook melkzuurbacteriën bij, dus het is echt gemengde vergisting. We houden deze gistculturen sinds 2017 in leven op een manier die lijkt op werken met een zuurdesemcultuur. Omdat we ze voor ieder brouwsel weer gebruiken krijg je via natuurlijke selectie een meer stabiele gist. Het resultaat is nu voorspelbaarder dan in het begin.”

Foodpairing

Voor de gemiddelde pilsdrinker zal een slok van een van de bieren uit Nijmegen vervreemdend zijn. Liefhebbers van sours weten de bieren te waarderen, zeker ook omdat de brouwers op balans letten. Ze zijn zo gebrouwen dat er geen extreme smaken ontstaan. Ze willen niet dat toegevoegde kruiden en fruit domineren. “Onze bieren zijn gemaakt voor foodpairing. Daarom werken we graag samen met restaurants. Soms gaat die samenwerking zover dat we samen een bier ontwikkelen, zodat het in feite een huisbier wordt. Dat hebben we bijvoorbeeld met De Nieuwe Winkel hier in Nijmegen gedaan maar ook met restaurant ‘t Amusement in Arnhem. Voor dat restaurant hebben we Roos gebrouwen, een bier met rozenbottel én gefermenteerde rozenbladeren.”

Veel bieren van Nevel zijn vatgerijpt

Meander is een wandeling

Het winnende bier, Meander, is uitgebreid beschreven in het persbericht van de Dutch Beer Challenge. “Meander van Nevel Artisan Ales heeft een zachte, zilte bite van rabarber, die zich subtiel weeft door de rode fruittoetsen van het zwarte bessenblad. Een wijnachtig, elegant en mineralig bier waarin veel te ontdekken valt. Meander heeft 16 maanden op eikenhouten vat gerijpt en heeft 5,9% ABV.” Terpstra: “Meander is een wandeling over smalle weggetjes, langs slootkanten met wilgen en ongemaaid riet. Een doodlopende straat leidt naar een houten hek dat half open staat, nieuwsgierig glip je naar binnen. Voor je ligt de moestuin van de stad, een lappendeken vol kleuren en geuren waar aroma's van fruit, groenten en bloemen je tegemoet komen. Terwijl je langzaam van de ene hoek naar de andere loopt, vloeien de geuren in elkaar over als een rivier die door het landschap schuift.”

Organisch groeien

De Mitra award gaat Nevel dus geen productieverdubbeling opleveren en waarschijnlijk ook geen hype onder bierconsumenten. Terpstra wel hoopt dat het winnen van de Mitra Award de organische groei een duwtje geeft. “Het is altijd goed, als je zo’n prijs wint en we zijn ook trots. Maar wij zetten in op langdurige samenwerkingen. Niet alleen met restaurants, maar ook met consumenten, door onze abonnementen, waarbij ze voor een vast bedrag iedere twee maanden een bierpakket ontvangen. Ook hier geldt dus dat we stapje voor stapje groeien. Bedrijfseconomisch blijkt die koers ook goed te zijn.”

Brouwer in actie bij Nevel

Verwacht van Nevel geen reeksen eenmalige brouwsels. “Veel consumenten drinken tegenwoordig bieren vaak maar een keer omdat ze gedreven worden door noviteiten. Untappd houd dit fenomeen ook in stand. Wij vinden het belangrijk dat bieren die gewaardeerd worden gewoon verkrijgbaar blijven. En als Meander door deze award een klein groeispurtje maakt is dat mooi. Onze filosofie is dat we bieren maken die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. De natuur bepaalt de smaak.”

Over de Mitra Award

De prestigieuze prijs Mitra Award het Beste Bier van Nederland 2021 werd bekend gemaakt zijn tijdens de start van de 9e editie van de Week van het Nederlandse Bier op 27 mei. Aangezien de Week van het Nederlandse Bier vanwege de corona-crisis dit jaar vooral online en virtueel plaatsvindt, vond ook de bekendmaking van de Mitra Award dit jaar plaats via een livestream

Tekst: Gerard Molenaar Beeld: Nevel/Dutch Beer Challenge

Meander

Artikel delen