Mooie Boules, Haarlem: 'In zes van de tien glazen stroomt Swinckels’'

swinkels

Mooie Boules, Haarlem: 'In zes van de tien glazen stroomt Swinckels’'

Grote ballen, klein balletje en keilen maar! Jeu de boules had een wat sullig imago, maar wat blijkt? Het is een doorslaand succes tijdens bedrijfsuitjes, teambuildings, vriendenavonden, partijtjes en familiedagen. Horecagroep Mooie Boules speelt hierop in. Vorig jaar openden ze hun vijfde vestiging in Haarlem. Een speeltuin voor volwassenen, volgens mede-eigenaar Björn Koster.

Vrienden en collega’s die samen spelen, willen daarbij ook lekker eten en drinken. Dat kan bij Mooie Boules. Het concept voorziet in twee keukens. Eén ingevuld door Ron Gastrobar met Indonesische gerechten en - streetfood. De ander door de Haarlemse ondernemer Michael Kras, bekend van Fishbar Monk (oesters, fish and chips, garnaalkroketjes) en Roast Bistro Bar (classic burgers, hot wings, etc.). Het bier wordt verzorgd door Swinkels Family Brewers uit Lieshout. Vier grote, zwarte, staande Swinckels’ biertanks van 500 liter zijn mede beeldbepalend bij Mooie Boules in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en sinds vorig jaar zomer dus ook in Haarlem. Het wild boar logo komt overal terug. 

Dorpsplein

De focus ligt op pils. Na een spannend potje jeu de boules glijdt die nou eenmaal makkelijk naar binnen. In zes van de tien bestelde bierglazen stroomt Swinckels’ pilsener. Björn Koster vindt het zelf een lekkere pils met precies de juiste uitstraling voor zijn bedrijf: “Classy, stoer, vriendschappelijk.”

'Na een spannend potje jeu de boules glijdt de Swinckels’ pils makkelijk naar binnen'

Pas op, noem het hier geen jeu-debouleshal! Dat doet geen recht aan de unieke locatie in de Haarlemse Waardepolder. Een liefdevol gerestaureerd pand, sfeervol ingericht rond een betegeld Frans dorpsplein, compleet met boom in het midden en een houten bankje eromheen.

Het is een 750 vierkante meter overdekte ruimte met zeven jeu-de-boulesbanen binnen en twee buiten, zeer geschikt voor een vriendschappelijk potje. “Voor officiële wedstrijden komen ze een paar meter tekort.” Riant is ook het terras waar zeshonderd gasten plaats kunnen nemen, weids uitkijkend over Het Spaarne, ‘waar de zon precies goed draait’. 

boules swinkels

Vijftien tapkranen

De bar van Mooie Boules Haarlem telt vijftien tapkranen. Twee groepen van zeven, met in het midden de taps voor speciaalbier en aan beide uiteinden de kranen voor pils. Dat blijkt goed te werken. Het komt nogal eens voor dat meerdere groepen tegelijk klaar zijn met hun spel en dan collectief hun dorst willen lessen. “Deze opstelling bevordert de doorstroming”, ervaart Koster. “Swinkels denkt mee en adviseert. Het is een open communicatie, we voelen elkaar goed aan. En ze hebben een open oog voor nieuwe spelers in de markt.” 

Voor de lokale Uiltje Brewing Company, die praktisch om de hoek zit bij Mooie Boules in Haarlem, zijn vier taps gereserveerd; standaard voor de populaire, fruitige IPA Bird of Prey en drie voor wisselende seizoensbieren. Sinds vorig jaar maakt Uiltje deel uit van Swinkels Family Brewers. “Voor ons is dat de kers op de taart! We hechten eraan dat in alle vestigingen mooie lokale bieren geschonken worden.” 

Op de tap verder Witte Trappist van La Trappe, Weihenstephaner Weizen en de best wel stevige Cornet. “Een echt herfst- en winterbier, dachten wij. Maar hij blijkt hier ook in de zomer goed te lopen. Rodenbach Fruitage verkopen we op fles, net als La Trappe Dubbel en Tripel.” En dan is er nog een aparte tap voor Swinckels’ 0.0.

swinkels swinkels


Vrienden voor vrienden

De eigenaars van Mooie Boules opereren als vriendengroep. Koster, die de hotelschool volgde en ervaring opdeed in de Amsterdamse horeca, werkte een tijdje bij Mooie Boules voor hij de kans kreeg om als ondernemer toe te treden tot de locatie in Haarlem. Hij viel voor het Haarlemse publiek en de droomlocatie die beschikbaar kwam.

Veel boekingen zijn van families, vriendengroepen en bedrijven die bijvoorbeeld een grote kerstborrel willen organiseren. ‘Vrienden voor vrienden’ gaat hier dan ook zeker op. Als ze het jeu de boules beu zijn, kunnen ze ook nog sjoelen, tafeltennissen, bierpongen, darten, heel veel bordspelletjes en buiten op het reuzenschaakspel spelen. Of even lekker alles eruit gooien in één van de twee karaokekamers.

Meer informatie

Artikel delen