Mr. Smith Maastricht: cocktails in stijl

Mr. Smith Maastricht: cocktails in stijl

Mr. Smith is de langgekoesterde droom van Pieter van Veldhoven. Achter de bar van deze nieuwe speakeasy-cocktailbar in het trendy stadsdeel Wyck in Maastricht, staat compagnon Pieter-Jan de Peuter. De inrichting is stijlvol, persoonlijk en creatief.

Tekst: Ingmar Voerman

In een gewelvenkelder aan de Rechtstraat in Maastricht, opende onlangs speakeasy-cocktailbar Mr. Smith. De zaak is een initiatief van Pieter van Veldhoven, sinds 2005 eigenaar van cocktailcateraar Shake and Serve. De jonge bartender Pieter-Jan de Peuter ging hier 2 jaar geleden ook voor aan de slag, en is nu de compagnon alsook het gezicht van Mr. Smith. Hij verzorgt de dagelijkse, creatieve invulling, terwijl Van Veldhoven zich meer op de achtergrond begeeft. Ook achter de bar: Constantin Engelbrecht, met internationale hotelcocktailbarervaring. De 2 bartenders worden bijgestaan door een team van gastheren en -vrouwen.

Van Veldhoven: “Mr. Smith moet een cocktailbar zijn waar gasten zich op hun gemak voelen en waar ze kunnen ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Met goede dranken, topcocktails en uitmuntende service van een gepassioneerd team.”

Intieme ruimte 
Volgens Van Veldhoven geven de kleine ruimte en de locatie precies de juiste intimiteit en sfeer voor wat Mr. Smith wil zijn. De cocktailbar is dus gesitueerd in een gewelvenkelder die voorheen dienstdeed als wijnbar en -kelder. De zitplaatsen, 38 in totaal, bestaan uit lange chesterfieldbanken, kleine poefjes, fauteuils en 4 krukken aan de bar. De muur achterin de zaak bestaat volledig uit een spiegel, wat een ruimtelijk gevoel geeft.

Mr. Smith is ingericht met een stijlvolle knipoog, persoonlijke touch en creatieve oplossingen. Gasten worden er verrast door bijzondere details vanaf het moment dat ze voor de deur staan tot ze de bar weer verlaten. Het ontwerp is van Niels Maier van Studio Niels, interieurbouwer is Wilbert Nelissen. Van Veldhoven: “De zaak is tijdloos. Ook zijn we geen conceptje: alles is gedaan met gevoel.”

De bar en kaart 
De houten bar is het centrale punt van de zaak en oogt als een soort theater. De bartenders erachter staan op een soort podium, er is een fraaie backbar met een mooie collectie spirits en het cocktailwerkstation is van Sam de Bolle. Bovendien staat goed in zicht voor alle gasten de lijfspreuk van Mr. Smith vermeld: I hope to arrive to my death late, in love and a little bit drunk.

De uitgebreide kaart is verdeeld in de secties wodka, gin, rum, whisky, latin spirits, tiki, punches, tea pot serves, gin-tonics en alcoholvrije cocktails. Er staan onder ander eigen creaties op, Mr. Smith’s personal favourites, maar ook veel bekende cocktails. Van Veldhoven: “De mojito staat met trots op de kaart, geen snobistisch gedoe hier. Voor mij persoonlijk is het de cocktail waar het allemaal mee begon. Voor veel bars is het misschien de kipsaté van de cocktails, maar ze betalen er wel de huur mee.” Mensen die langs willen gaan bij Mr. Smith wordt geadviseerd van tevoren te reserveren via 06 - 155 91 955.
MrSmithMaastricht.com
Interieurontwerp: Niels Maier | Studio Niels
Interieurbouw: Wilbert Nelissen

Artikel delen