Nachtburgemeester Frans Duijts: 'Regels openingstijden horeca moeten soepeler'

Frans Duijts

Nachtburgemeester Frans Duijts: 'Regels openingstijden horeca moeten soepeler'

Frans Duijts is uitgeroepen tot de nieuwe Nachtburgemeester van Nederland. De volkszanger en mede-eigenaar van drankhandel 5 O’Clock, kreeg woensdag op de Horecava in de Amsterdamse RAI de ambtsketting omgehangen. ‘Een mooie eer! Ik hoop dat ik voor elkaar kan krijgen dat de regels met betrekking tot openings- en sluitingstijden wat kunnen versoepelen.”

Tekst: Roy Timmerman

Hij heeft de ambtsketting uiteraard bij zich, deze laatste dag op de Horecava. Frans Duijts doet ‘m graag om voor de foto. Nachtburgemeester mag hij zich sinds woensdagavond noemen. Niet van zijn woonplaats Tiel, maar van Nederland, lacht hij. Het is voor hem ‘een van de vele hoogtepunten’ op de vakbeurs in de RAI, waar hij elke dag met zijn compagnon Michiel van Velsen te vinden was.

Whisky-likeuren

Een paar jaar geleden zetten ze samen de drankenhandel 5 O’ Clock op – een knipoog naar zijn single ‘5 In De Klok’, dat het altijd ergens ter wereld tijd is voor een borrel. Het loopt als een tierelier zegt hij, wijzend naar zijn stand waar de verschillende whisky-likeuren opgesteld staan en waar de bezoekers gretig shotjes likeur drinken. “In vier jaar tijd zijn we van één naar negen dranken gegaan. We hebben onder meer een wodka met karamel, een honingrum en iets unieks: de Five O’Clock Old Oak Peanut Butter Whiskey. Daar zijn er maar twee van op de wereld – nou ja, en een van die whisky’s is dus van ons.”

Oranjeknaller

Op de Horecava presenteren ze deze week hun nieuwste likeur: de Oranjeknaller – een zoete likeur met karamelsmaak (14.9% abv). “Als tegenhanger van de bekende Oranjebitter.” Het doel is om de wereld over te gaan, zegt hij. “We leveren nu aan 26 landen en we willen naar alle landen. We willen niet de grootste worden, zeker niet, maar we willen wel veel mensen blij kunnen maken met onze dranken.”

'In vier jaar tijd zijn we met 5 O'Clock van één naar negen dranken gegaan'

Geen werk, maar hobby

De aanloop bij de stand is groot, niet alleen voor de likeur, maar veel bezoekers willen ook op de foto met de bekende volkszanger. Of de drankhandel goed samengaat met zijn zangcarrière? “Ja, juist! De grootste ambassadeur staat in de kroeg, ik laat iedereen overal van de likeuren proeven”, lacht hij. Hij noemt het ook geen werk, het zijn hobby’s en dat geeft energie. Tot voor kort werkte hij er soms ook nog bij in het sloopbedrijf van zijn familie. Mooi hoor, om zes uur ’s ochtends op de vrachtwagen of de shovel. Maar dat werd uiteindelijk toch te gek, als hij om drie uur ’s nachts thuiskwam van een optreden.

Nachtburgemeester

Nu is hij dus door de Nederlandse horeca tot nachtburgemeester verkozen - een ambassadeur voor de horeca en het nachtleven. “Dit is te gek”, zegt Duijts. “De jury noemde me een graag geziene gast en dat ik een enorm breed publiek aanspreek. Het is een mooie eer. Je bent als nachtburgemeester het gezicht van de horeca. Ik vind het heel belangrijk dat we de horeca positief benaderen en positief blijven denken met z’n allen. En wat van mij ook mag en wat ik ga aankaarten bij de andere burgemeesters: dat horecaondernemers de openings- en sluitingstijden meer in eigen hand krijgen. Ik vind dat de regels daarin wel wat kunnen versoepelen, ja. Als mij dat lukt als nachtburgemeester zou dat heel mooi zijn.”

 

Artikel delen