Nieuwe rooftopbar LuminAir in Amsterdam: bartender Alejandro Saravia tilt cocktails naar een hoger niveau

Nieuwe rooftopbar LuminAir in Amsterdam: bartender Alejandro Saravia tilt cocktails naar een hoger niveau

De lucht boven de stad is de grote inspiratiebron voor het signature cocktailmenu van LuminAir, de nieuwe rooftopbar van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station. Voor de gin tonics gebruikt head bartender Alejandro Saravia de mixers van Fever-Tree. Want: “De tonic is minstens zo belangrijk als de gin.”

Foto's: Pim Ras

Hoog boven de hoofdstad, op de elfde verdieping van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, opende onlangs rooftopbar LuminAir. “Het mooiste kantoor van de stad”, zegt Alejandro Saravia over zijn werkplek, doelend op het indrukwekkende 360 graden uitzicht over Amsterdam. Mixologie wordt hier letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau getild. 

Head bartender Saravia ontwikkelde het cocktailmenu. Hij liet zich inspireren door de steeds veranderende lucht boven de stad, waarvan gasten vanuit twee bars én het rooftopterras kunnen genieten.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Advertorial Fever-Tree_LuminAir_1
LuminAir in Amsterdam

Internationale ervaring

Saravia heeft een indrukwekkend cocktailcv. De geboren Argentijn deed onder andere ervaring op in bars in Nieuw-Zeeland, Australië en Kroatië en zette menig wereldster een cocktail voor. Een klein jaar geleden kwam hij terecht in Amsterdam. Hij merkt dat de cocktailscene in onze hoofdstad volwassen aan het worden is: “Er komen meer bars in de stad én meer bartenders die hun stempel drukken op de scene. Een mooie ontwikkeling.”

Voor LuminAir stelde hij een signature cocktailmenu samen met acht cocktails en vier highballs. Daarnaast serveert hij verschillende gin tonics. De drankjes zijn gebaseerd op de intensiteit van licht en warmte van de lucht. Saravia: “Die bepalen het smaakprofiel van de cocktails. Zo hebben we frisse en heldere cocktails, gebaseerd op de lucht van een stralende zomerdag. En we schenken ook cocktails met warme en zwaardere tonen die weer passen bij luchten met zo’n sfeer.” 

Tekst gaat onder de afbeeldingen verder. 

Willems Highball_Fever-Tree Fever-Tree_Advertorial

Willem's Highball

  • 150 ml Fever-Tree Indian Tonic
  • 50 ml Willem’s Wermoed Dry
  • 20 ml Supasawa
  • Green Strawberries bitter

Doe ijsblokjes in een highballglas, schenk de Willem’s Wermoed Dry en Supasawa in het glas, top af met FeverTree Indian Tonic en voeg de bitters toe. Roer rustig door, garneer met een sinaasappelschil.


Mooie infusie

Vertrouwde smaken en nieuwe technieken komen in de receptuur samen. Saravia kwam bijvoorbeeld op het idee om een ultrasoon reiniger te gebruiken: “Daarin voegen we onder andere witte rum samen met groene kruiden en jalapeñopepers. Door de trillingen van het apparaat ontstaat er snel op lage temperatuur een heel lekkere infusie; de basis voor een mooie cocktail.”

‘Met Fever-Tree kan ik voor elke gin-tonic een perfect serve maken’

Non-alcoholisch en meer focus op smaak zijn grote trends in cocktailland, ziet Saravia. In beide trends is de kwaliteit van mixers en soda’s essentieel, legt hij uit: "Alcohol is een smaakbepaler. Bij mocktails valt die weg, dus dan moeten de overige ingrediënten echt raak zijn. En bartenders komen niet meer weg met een cocktail die er alleen knap uitziet; de smaak moet ook top zijn.” Saravia kiest daarom voor alle gin tonics voor Fever-Tree. “De tonic is minstens zo belangrijk als de gin. De meest ideale verhouding is wat mij betreft een derde gin en twee derde tonic. Fever-Tree kan deze samenstelling perfect aan.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder. 

Advertorial Fever-Tree_LuminAir_4
LuminAir in Amsterdam

De ervaren bartender beschouwt Fever-Tree dan ook echt als een premium merk. “Het assortiment van Fever-Tree bestaat uit maar liefst zes verschillende tonics (zie kader onder), zodoende kan ik voor elke gin tonic een perfect serve maken. Hierbij kijk ik naar de botanicals in de gin (of type gin) en deze match ik met één van de Fever-Tree tonics. Daarom werk ik met Fever-Tree, zij begrijpen dat elke spirit anders is en dat je voor elke spirit de perfecte match wil maken. Toen ik in Nieuw-Zeeland deze tonic voor het eerst proefde, wist ik: je hebt tonic, en je hebt Fever-Tree.”

De mixer is volgens Saravia een prachtige aanvulling op elke gin waarmee hij werkt, en voldoet tegelijkertijd aan de bitters en citrussmaken die je mag verwachten van een premium tonic. “Schijfje limoen of citroen erbij en klaar ben je.”

Fever-Tree

Fever-Tree is een premium merk voor mixers. Het is ontwikkeld vanuit de wens om een kwalitatieve tegenhanger te bieden aan de hoge kwaliteit sterke dranken, die zo’n twintig jaar geleden sterk in opmars kwamen. Fever-Tree is dus de perfecte mixer voor in cocktails. Naast verschillende smaken tonic, biedt het merk ook meerdere gingeren citrussmaken en andere soda’s. De mixers zijn op natuurlijke basis, zonder toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen.

De tonics van Fever-Tree:

  • Premium Indian tonic water
  • Elderflower Tonic Water
  • Mediterranean Tonic Water
  • Refreshingly Light Indian Tonic Water
  • Raspberry & Rhubarb Tonic Water
  • Clementine Tonic Water
Artikel delen