5 vragen aan: Kaasbar Amsterdam

5 vragen aan: Kaasbar Amsterdam

Begin februari openden Thierry Westland, Hademar Veldhuisen en Mark Noë Kaasbar Amsterdam aan de Ferdinand Bolstraat. Kazen staan centraal. Uiteraard óók met bieradvies! Vijf vragen aan Mark Noë.

1. Hoe is het idee voor de Kaasbar ontstaan?

“Thierry en ik zitten al sinds jaar en dag in de kaas. Uit die liefde voor dit product is Kaasbar Amsterdam geboren. Na een field trip naar London, waar al een kaasbar was, wisten we dat Amsterdam zo’n plek nog miste. Op onze kaart staat een keur aan kazen. Deze kazen worden, voor gasten die om de bar plaatsnemen, geserveerd op een zogenaamde ‘kaastrein’. De kazen komen voorbij onder een stolp. Een concept dat we allemaal wel kennen van de sushibar waar gasten sushi van de loopband kunnen pakken.”

2. Jullie combineren kaas niet alleen met wijn, maar ook met bier. Waarom?

“De traditionele smaken van kaas en wijn kent het publiek zo langzamerhand wel. Dat kaas ook goed gecombineerd kan worden met bier is nog vrij onbekend. Door de komst van steeds meer speciaalbieren gaan kaas en bier tegenwoordig een stuk beter samen. De smaak van kazen is namelijk makkelijker met speciaalbieren te pairen dan bijvoorbeeld met pils. En bovendien gaat in de basis de combinatie van het koolzuur in bier en zoute kaas goed samen. Als eerste kaasbar in Amsterdam vinden wij dat we onze gasten moeten verrassen met bijzondere combinaties. Proeven is geloven, is ons motto!”

3. Hoe belangrijk is bier in jullie concept?

“Met een bierkaas op ons menu, gemaakt van een 9% tripel bier van brouwerij Maallust in Veenhuizen, is bier een zeer belangrijk onderdeel van ons concept. Kaasbar Amsterdam is voor iedereen, en als je het ons vraagt is bier net zo belangrijk als wijn.”

4. Kun je een mooi voorbeeld noemen van een bier-kaascombinatie op jullie kaart?

“Zonnig Zeewit, een witbier van de Amsterdamse brouwerij Gebrouwen door Vrouwen, is een heel mooi bier dat we hebben gepaird bij zeewierkaas met nori en wasabinootjes. Dit bier met 50% tarwemout is gebrouwen met zeewier uit de Nederlandse Noordzee, dat weer perfect bij de kaas past.”

5. Wat zijn volgens jou de trends op het gebied van bier en kaaspairing?

“De kunst is om deze zomer mooie frisse bieren, zoals het eerdergenoemde Zonnig Zeewit, bij de lichtere kazen zoals de zeewierkaas te pairen. De donkere dagen zijn voorbij en het is tijd voor fruitig bier!”

Artikel delen