Alcoholvrij en -arm bier en foodpairing

Alcoholvrij en -arm bier en foodpairing

De nieuwe generatie alcoholarme en -vrije bieren zit barstensvol smaak. De populariteit ervan blijft zodoende ook maar toenemen. Voor de eerste laagalcoholische IPA van Nederland gaan we naar de brouwbroers van vandeStreek uit Utrecht.

Tekst Puck Kerkhoven  

01. Het biertype
Weinig of geen alcohol en heel veel smaak: daar zijn steeds meer brouwers naar op zoek. Ze zien dan ook een enorme groeimarkt. In 2017 werd maar liefst 18% meer alcoholvrij bier verkocht en die groei zet door, luidt de verwachting. De nieuwe generatie van alcoholarme en -vrije varianten heeft bovendien een echte biersmaak, afkomstig van hop, mout en gist. Niet van limonadesiroop, zoals bij radlers en sommige 0,0%-witbieren. Ook geen ‘water met een biersmaakje’, maar met body en een beetje attitude.

02. De brouwers
Neem de broers Ronald en Sander van de Streek, van craftbierbrouwerij vandeStreek uit Utrecht. Omdat ze ook zelf soms de bob zijn en dan toch een echt lekker bier willen drinken, ontwikkelden zij hun eigen Playground Non Alcoholic IPA. Een mijlpaal, deze eerste alcoholarme (0,5%) IPA van Nederland: hij is gebrouwen met ‘heaps of American hop’, en gedrooghopt. “Er gaat evenveel hop in als in een dubbele IPA”, zegt Ronald van de Streek. “Geen goedkoop bier dus om te brouwen, maar een doorslaand succes. We begonnen dit experiment voorzichtig in onze spreekwoordelijke speeltuin - vandaar de naam Playground - op de middelste capaciteit: 40 hectoliter. Binnen een week was het uitverkocht. We brouwden het daarom vervolgens gelijk op 80 hectoliter, maar die batch was in een dag uitverkocht. Iedereen móest het hebben. De brouwmethode is ingewikkeld: koude fermentatie en met gist die vrijwel geen alcohol produceert. Daarom huurden we capaciteit in Duitsland, daar hebben ze er veel ervaring mee. Maar vanaf juni stroomt deze IPA uit onze splinternieuwe brouwinstallatie in Utrecht!” De broers en hun 10 medewerkers drinken hem het liefst goed koud uit de koelkast, in een vaasje. “Maar uit de fles mag ook.”

Sander van de Streek is trouwens de operationele man, zijn broer is verantwoordelijk voor zaken als de marketing en branding. En ze hebben het getroffen met hun achternaam, gezien de populariteit van streekproducten. Grappend: “Als het Heineken lukt om zo groot te worden met zijn familienaam, moet het ons toch ook lukken.” De 2 brouwen 6 vaste bieren, waarvan Broeders het bekendste is. Playground Non Alcoholic IPA wordt het zevende. “Onder andere Albert Heijn gaat het verkopen. Daarnaast hopen we dat het zich vanuit Utrecht als een olievlek over de horeca in het land gaat verspreiden.” Ze geloven er sowieso in dat de markt van alcoholvrij bier alleen maar zal doorgroeien, en zijn dan ook bijvoorbeeld benieuwd naar wat collega-brouwers gaan doen. “Binnenkort komt Kompaen met een alcoholvrij bier, waarvan ik hoge verwachtingen heb. Zelf zijn we alweer bezig met onze volgende diepe wens: een alcoholvrije stout.”

03. Foodpairing
Bij alcoholarm en -vrij bier bestaat het risico dat een gerecht het te snel overmant. Alcohol brengt warmte en diepte, dat ontbreekt hier. Blussen, verfrissen en dorst lessen doet het echter grandioos. Zoek de combinatie daarom in hete en lichte gerechten, waaronder zomerse terrashappen.

* Aziatisch en pittig
* Schaal- en schelpdieren
* Lichte salades
* Poké-bowls
* Gegrilde kip en saté
* Witvis en platvis
* Mozzarella, geiten- en jonge kaas
* Bij de barbecue

04. Voorbeeldbieren
In Nederland mag bier alcoholvrij heten bij minder dan 0,1% alcohol. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk mag dit al bij minder dan 0,5%.

Nederland
* Playground Non Alcoholic IPA (0,5%), vandeStreek. Eerste alcoholarme IPA van Nederland.
Goudgeel tot amber. Veelbelovend in de neus en een fruitmand aan hop, zoals je van een IPA mag verwachten: citrus, ananas, perzik. Krachtige hopbitters met flink wat body van de mout. In balans, rond.
* Brand Weizen 0.0, fruitig
* Troost Malt (0,1%), lichtbitter pils met Duitse hop
* Heineken 0.0, verfrissend lager
* Budels Malt (0,0%), biologisch

VK
* Nanny State (0,5%), BrewDog; smaakvol, amberkleurig en met 5 hopsoorten

Duitsland
* Erdinger Alkoholfrei (0,5%), weizen
* Paulaner Heve-Weißbier (0,5%)
* Jever Fun, pilsener (0,5%)

Tsjechië
* Budvar B:Free (0,5%), Budějovický

Japan
* Non Ale (0,3%), Hitachino Nest, bruin bier met onder andere chocolademalt (!)

Artikel delen