Bier & spijs encyclopedie: kaas & aardappel

Tags: bier

Bier & spijs encyclopedie: kaas & aardappel

Het begon verassend met bier en oliebollen, de mooie handzame bier & spijs encyclopedie van Arvid Bergström. Onlangs verschenen deel 2 & 3, over respectievelijk bier & aardappel en bier & kaas . Op korte termijn komt het vierde deel over bier & chocolade.

​Tekst: Gerard Molenaar

Bier & aardappel, is dat niet gewoon een pilsje bij de friet? Tien jaar geleden zou dan een normaal antwoord zijn. Anno 2018 is dat antwoord veel avontuurlijker. Met een bloeiend biercultuur, talloze biersommeliers en toenemende aandacht voor foodpairing, is er veel te beleven. En juist mensen als Bergström zetten bierspijscombinaties op de kaart.

Na een introductiehoofdstuk over de aardappel en een hoofdstuk over bereidingswijzen van aardappelen (met een aparte paragraaf over friet),  volg nog een kort hoofdstuk over bier. Daarna kan het feest beginnen. Het mooie is dat Bergström, die dit boek samen met Marko Teseling samenstelde, er niets hoogdravends van maakt. De recepten/pairings, die zoals altijd originele namen hebben, zijn voor iedereen bereikbaar. Dat is nog wel het duidelijkst bij het eerste ‘recept’: de combinatie van chips en bier. Dat kan iedereen, thuis en in de horeca. Voor diverse smaken van Lays en Pringles geeft dit boek tips voor een begeleidend bier. Een voorbeeld: Pringles Cheese  Onion met Karmeliet of Lays naturel met Jopen Hoppen.

Van ‘Curly Curling’ tot ‘Auf Deutsch’
Aardappels op een stokkie’ staat er bij de foodpairing  Curly Curling.  Een gerecht voor gefrituurde aardappels. Bij het recept staat vermeld wat de moeilijkheidsgraad is op een schaal van 5, hoeveel tijd het kost, wat voor gerecht het is en voor hoeveel personen. In dit geval zijn Korenwolf en Hoppenbier de begeleiders. Zo begint het boek eenvoudig en breed.

Er zijn voorgerechten, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten en dessert. Allemaal op basis van aardappel. Het is al verrassend dat de auteurs een ingrediënt zo veelzijdig weten te maken.

Uiteraard selecteerde Bergström mooie bieren. Bij ‘Knolletje, appeltje, eitje’, een huzarensalade als voorgerecht, serveert hij Boon Oude Gueuze. Een fraai en handzaam boek waarmee iedereen thuis en in de horeca  leuke pairings met bier en aardappel kan maken.

Bier & Kaas
Deel 3 is gewijd aan kaas. Samen met kaasspecialist Annelies van den Ende maakte Bergström er iets moois van. Want waar je bij aardappelen nog iets hebt te bereiden, bij kaas is het nog laagdrempeliger. Je gaat naar een winkel met een goed kaasassortiment en kiest een van de bieren die Bergström aanbeveelt. Kan het nog laagdrempeliger? Een mooi verzorgd en handzaam boekje met een uitgebreid hoofdstuk over kaas. Daarna is het een bron van inspiratie voor bier & kaas pairings. Voor iedere horecazaak een must.

Artikel delen