Eerste NK der Biersommeliers van start

Tags: bier

Eerste NK der Biersommeliers van start

Het Nederlands Gilde der Biersommeliers houdt op 2 juli voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers. Dat gebeurt bij Brouwerij Oproer in Utrecht. Uitsluitend gediplomeerde Biersommeliers uit Nederland kunnen hier aan meedoen. 

De deelnemers worden getest op het herkennen van smaakafwijkingen in bier, het herkennen van verschillende bierstijlen en hun theoretische kennis. ’s Middags, vanaf 14:00 uur, wordt het presentatievermogen van de finalisten door een vakjury beoordeeld.

De vakjury
De jury bestaat uit Rianne Joosse – voorzitter PINT bierconsumentenvereniging, Henri Reuchlin – mede-oprichter StiBON, opleider van biersommeliers in Nederland, Luc De Rademaeker – organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge, Gerard van den Broek – meesterbrouwer Hertog Jan als ook de Internationaale Biersommeliers Frans Reuter en Uwe Kalms. Hierbij is ook publiek en pers welkom. Inzet: De titel ‘Nederlands Kampioen Biersommelier’.  Hij of zij mag met de winnaars van zilver en brons ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Italië in 2019. 

Sinds 2007
Sinds 2013 zijn er gediplomeerde Biersommeliers in Nederland te vinden, een groep die nog klein is maar gestaag groeit. Inmiddels staat de teller op meer dan 150 specialisten die zich zo mogen noemen. Deze Biersommeliers zijn werkzaam in of voor brouwerijen, de horeca, de meer gespecialiseerde slijterijen en werken in loondienst of als zelfstandige. Een bierkaart opstellen, advies geven over koken met bier, bierevenementen organiseren en cursussen/seminars geven zijn enkele van de activiteiten die door hen uitgevoerd worden. Sinds 2017 zijn zij verenigd in genoemd gilde. 

Artikel delen