Bockbier bij het menu

Tags: bier

Bockbier bij het menu

Wie op internet speurt, ziet dat er steeds meer horecazaken zijn die een menu aanbieden met bij iedere gang een bockbier. Geen gek idee, want bockbier leent zich er goed voor.

Van Timmy’s Eethuys in Raamsdonksveer tot Brouwerij Grutte Pier in Bartlehiem en van Lokaal Op Hatsum in het Friese Dronryp tot Sjiek aan de Amstel in Uithoorn: steeds meer horecazaken zien in bockbier genoeg potentie om een compleet menu te begeleiden.

Bockbier is in Nederland, anders dan het Duitse origineel, een seizoenbier. Het smaakprofiel van de Nederlandse hersfstbock is ook totaal anders dan het Duitse. De naam mag dan uit Duitsland komen, het gaat om een typisch Nederlands biertype en een typisch Nederlandse herfsttraditie.


Gerookte eendenborstfilet met granaatappel, peperkoek, kastanje en balsamico

Het smaakprofiel van de traditionele (ondergistende) Nederlandse herfstbock, bitterzoet met carameltonen, maakt het een fijne begeleider van stoofschotels, wild, gerookte en gegrilde vis, maar ook geroosterde groenten. Tegenwoordig zijn er ook veel bovengistende bockbieren. Het zijn voornamelijk de nieuwe, kleinere brouwerijen, die hun bockbier zo brouwen. Deze nieuwe generatie brouwers is innovatief en durft qua smaakprofiel de traditie wat meer los te laten. Dat heeft het smaakpalet van bockbier alleen maar verbreed.

Bockbiermenu Sjiek aan de Amstel

Biersommelier Stephanie Verkerk (@stephaniesbierwereld op Instagram) organiseerde onlangs in horecazaak Sjiek aan de Amstel in Uithoorn een ‘bokbierdiner’ dat illustratief is voor de mogelijkheden van foodpairing van de nieuwe generatie brouwers. Ze ontwikkelde samen met chef Pascal van der Beek het volgende menu met begeleidende bieren.


Bockbierdiner bij Sjiek aan de Amstel

  • Brood met boter - De Eeuwige Jeugd, Bokkelul
  • Pompoencappuccino met rodebietwafeltje en hazelnoot – Gebrouwen door Vrouwen, Pumpkin Party
  • Gerookte eendenborstfilet met granaatappel, peperkoek, kastanje en balsamico – Texels Bock
  • Gekarameliseerde witlof met wildbitterbal, rode kool, appel en biermosterd – Bird Brewery, Lekkerindekauw
  • Wildstoof van ree en wildzwijn, met zilverui, shiitake, spruit en stoofpeer, met pastinaakpuree met Parmezaan – Brouwerij ’t IJ, IJbock
  • Chocolade-koffie dessert – Vandestreek, Black BockEnthousiaste reacties

Wie denkt dat gasten hun bedenkingen hebben bij zes bockbieren als begeleider, vergist zich. Uiteraard zijn de hoeveelheden aangepast, geserveerd in wijnglazen. De gasten die voor het diner hebben gereserveerd, waren te spreken over de combinaties. Zo deed de Pumpkin Ale van gebrouwen door Vrouwen het goed bij de pompoencappuccino. De Black Bock, een bockbier met een vleugje porter/stout, zoals de brouwers het omschrijven, deed het goed bij het chocolade-koffiedessert.


Bockbier
Biersommelier Stephanie Verkerk

Bockbierdiners zijn er nog niet op grote schaal, maar ze bieden horecaondernemers een mooie kans om zich te onderscheiden en hun gasten iets bijzonders te bieden. Biersommelier Stephanie Verkerk: “Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen op dit bockbierdiner. Gasten vroegen wat het volgende bierdiner wordt. Misschien wel met winterbieren.”

Artikel delen