100 koffiebars in 30 dagen

Tags: koffie

100 koffiebars in 30 dagen

Sám Lasaroms, oprichtster van koffietje.nl, is een van de koffieliefhebbers die vandaag Nationale Koffiedag viert. Samen met haar vriend Roald reist ze al vier jaar binnen- en buitenland door, op zoek naar de beste koffiebars.

In september hield Sám Lasaroms een ‘koffiemarathon’. Zij bezocht 100 koffiebars in 30 dagen. Door alle bezoeken is zij niet alleen liefhebber maar mag zij zich ook ‘ervaringsdeskundige’ noemen. Entree stelde Sám Lasaroms een paar vragen over haar bijzondere rondreis.

Hoe is het idee ontstaan om 100 koffiebars in 30 dagen te bezoeken?
“In december 2018 heb ik mijn baan als financial controller bij een gamebedrijf in Eindhoven opgezegd en ben ik mij fulltime op mijn koffieblog gaan richten. De blog is ontstaan doordat mijn vriend en ik iedere citytrip opzoek gingen naar de beste koffiebars van de stad. Van vrienden, familie en kennissen kregen wij steeds vaker de vraag waar ze heen moesten gaan voor een goede kop koffie. Sindsdien zijn wij één keer per week een koffiebar gaan bezoeken. Op deze manier zou het heel lang duren voordat we alle koffiebars in heel Nederland zouden hebben bezocht. Zo ontstond het idee voor de koffiemarathon.”

Wat was opvallend aan de afgelopen maand?
“De kwaliteit van koffiebars wordt steeds beter, maar de sfeer per zaak verschilt sterk. De minste interactie was in Rotterdam. Zij waren niet erg gastvrij. Amsterdam is vrij verzadigd als het gaat om specialty coffee bars, terwijl je in het oosten en noordoosten van het land goed je best doen om een (goede) koffiebar te vinden. Specialty coffee is een term die staat voor koffie van kwalitatief goede koffiebonen. Het viel ook op dat steeds meer koffiebars zich proberen te onderscheiden door hun eigen koffie te branden. De zogenaamde ‘micro roasters’ zagen wij steeds vaker langskomen. Vaak ontstaan vanuit passie en interesse, maar wellicht ook wel een financiële overweging.’’

Wat kun jij ondernemers meegeven?
‘’Bij de goedlopende koffiebars draait het vaak om twee dingen: goede koffie en gezelligheid. Daarnaast is stabiliteit erg belangrijk. Het moet bijvoorbeeld niet uitmaken welk dagdeel een gast de koffiebar bezoekt, de kwaliteit en smaak van koffie moet telkens hetzelfde zijn. Dit is de reden waarom mensen terugkomen en extra willen betalen voor de specialty coffee. Helaas is het in de praktijk niet altijd het geval: koffies die er de ene keer uitzien als latte art en de volgende keer nergens op lijken. Vaak komt dit door een tekort aan (opgeleid) personeel.
Daarnaast is gezelligheid erg belangrijk. Toch is het een lastige, omdat er voor gezelligheid geen recept is. Wel kun je het faciliteren, door bijvoorbeeld een beleid te hebben als het op laptops aankomt. Een koffiebar wordt namelijk regelmatig als werkplek gebruikt. Dat is niet erg, want daardoor zijn er altijd gasten aanwezig in de zaak. Waar je wel voor moet waken is dat het de sfeer verminderd, omdat gasten alleen maar tegen de achterkant van laptops aankijken. Bedenk daarom (vooraf) hoe je hiermee om wilt gaan. Wil je helemaal geen laptops in je zaak, reserveer je bepaalde tafels, hanteer je een tijdslimiet of kies je ervoor om in het weekend laptop-vrij te zijn. Waar je voor kiest maakt niet veel uit, als het maar duidelijk is.’’

Wat is jouw persoonlijke top 3?
‘’Ik heb zoveel leuke en goede koffiebars bezocht, dat ik het moeilijk vind om te kiezen. Wel zijn er een aantal koffiebars die in het bijzonder zijn bijgebleven.’’

FUKU in Amsterdam
Blinkt uit in kwaliteit en vooral in specialty coffee. Zo zijn er altijd verschillende single origins te verkrijgen en vind je er ook wisselende ‘super specials’. De koffie wordt gezet door mede-eigenaar Lex Wenneker, Nederlands Barisa-kampioen van 2015, 2016 en 2018.
Koffie bij Teun in Breda
De perfecte combinatie van kwalitatief goede koffie én gezelligheid. Het team van Teun Fransen, de eigenaar, is perfect op elkaar ingespeeld. Naast serieus hard werken, is er ook ruimte voor een lolletje. En als klant merk je dat, want de sfeer is hierdoor altijd goed.
Trakteren in Amsterdam
Naast heerlijke koffie voert gezelligheid echt de boventoon bij Trakteren. Dat bewijzen Edward Beumer en Erik Oosterhuis al zo’n 8 jaar. Doordat er altijd een van hen aanwezig is, kunnen ze die gezelligheid namelijk garanderen. Voor aan de bar vind je er dagelijks vaste gasten en wordt er altijd gekletst en gelachten.

Artikel delen