Daryl Lieuw-On: van bartender tot bareigenaar

Daryl Lieuw-On: van bartender tot bareigenaar

Best Bartender 2017 Daryl Lieuw-On opent eind november van dit jaar zijn -al eerder aangekondigde- eigen cocktailbar in Rotterdam. 

Tekst Britt Selderijk

Daryl Lieuw-On won twee jaar geleden de competitie Best Bartender tijdens de Entree Awards. Sindsdien droomt hij van een eigen cocktailbar. En nu is het zo ver. Samen met zijn compagnon Edward Nijhoff, ook geen onbekende in de cocktailscene, opent hij eind november cocktailbar The Rumah in hartje Rotterdam. Wij stelden hem een paar vragen.

Waarom een eigen cocktailbar en wat zijn de verwachtingen?

“Edward en ik zijn al 14 jaar collega’s. Naast ons eigen catering en consultatiebedrijf Concrete Shakers, waar ik momenteel alleen eigenaar van ben, hebben wij altijd samen achter de bar gewerkt. Toen ontstonden de ideeën al, maar dat waren nog maar kleine ideeën. Nadat ik twee jaar geleden de Best Bartender-competitie van de Entree Awards won, voelde een eigen cocktailbar als de volgende stap. De ideeën werden een droom, nu wordt die droom werkelijkheid, samen met Edward. We hopen natuurlijk dat mensen uit heel Nederland en toeristen ons komen bezoeken. En door de laagdrempeligheid hopen we ook veel verschillende type mensen aan te trekken.”

Eind november komt hij er dan, je eigen cocktailbar The Rumah. Wat is het concept?

“The Rumah zit in een bijna 100 jaar oud pand aan de Oude Binnenweg in Rotterdam. De uitstraling is die van een gezellige kroeg met moderne elementen, maar waar ook de karaktereigenschappen van het pand in terug komen. Tegenwoordig zijn cocktailbars modern, wij willen juist een meer laagdrempelig concept neerzetten. Jacobus Lit heeft het design gedaan. De focus qua drank ligt vooral op rum, één van mijn favoriete spirits. Er zit geen grote keuken in, dus we gaan de 50 man die binnen past een kleine borrelkaart aanbieden. In de toekomst willen we alle dagen open gaan, maar in het begin zal dit van woensdag tot zondag zijn. The Rumah was eerst gewoon de werknaam voor ons project. Rumah betekent ‘huis’ in het Indonesisch. We werden verliefd op de naam en wat nog een mooie bijkomstigheid was is dat ‘rum’ in de naam verwerkt is.’’

Je had al heel lang het plan liggen om een bar te openen. Hoe moeilijk was het vinden van een locatie?

“Dat was best lastig, ja. Vorig jaar had ik een pand gevonden, maar op het laatste moment is dat niet doorgegaan. We moesten verder zoeken. Dit zie ik overigens niet als een tegenslag, want hierdoor gingen we nog harder werken voor hetgeen dat we wilden. Toen kwamen we op de Oude Binnenweg terecht. Het stond niet eens te koop, maar we zijn er brutaal op afgestapt. We zijn tot een deal gekomen met de oude eigenaresse en het pand was van ons. We hopen eind november klaar te zijn, zodat we de hele decembermaand kunnen meepakken. We verbouwen trouwens alles zelf in het pand, dat maakt het nog spannender, want het is helemaal je eigen project. Maar we zijn ook blij als alles straks rond en af is.”

Wat heeft de titel Entree Awards’ Best Bartender 2017 je de afgelopen twee jaar opgeleverd?  

“De wereld ging open voor mij! Nadat ik Best Bartender werd kreeg ik nog meer kansen binnen NY Basement, het bedrijf waar ik in Rotterdam werkte. Daarnaast leverde het behalen van de titel mij nog meer klanten op bij Concrete Shakers. Ook heb ik in de tussentijd veel gereisd.’’

 

Artikel delen