Dry January: alcoholvrije bieren

Dry January: alcoholvrije bieren

Liefhebbers geven op de websie van Bierista hun favoriete alcoholvrije bieren prijs.

Mede dankzij Dry January is er veel aandacht voor 0.0%-bieren. Alcoholvrij bier is tegenwoordig een gezond(er) en smaakvol alternatief. Deze alcoholvrije bieren zijn volgens de leden van Bierista het proberen waard.

Kruidenbuiltje

Hop is een belangrijk ingrediënt voor bier. Het is het kruidenbuiltje van de bierbrouwer, een echte smaakmaker. Dit zijn alcoholvrije bieren met frisse en fruitige hoptonen, die alcoholvrij bier verrassend pittig en smaakvol maken.

Bavaria 0.0 IPA
Dit is een India Pale Ale, een biersoort met extra veel hop. Het bier heeft een frisse hoppige bite met een ronde bitterheid en frisse fruitige tonen van overwegend citrusfruit.

Playground alcoholvrije IPA
Bij vandeStreek in Utrecht hebben ze een zeer succesvol recept ontwikkeld voor een alcoholvrij bier. De Playground alcoholvrije IPA won vele nationale en internationale prijzen en maakt ongeveer de helft uit van al het bier dat bij vandeStreek bier wordt gebrouwen.

Jopen NON IPA
Bierbrouwer Jopen uit Haarlem maakt een hele range smaakvolle craftbieren. Jopen Mooie Nel is een enorme hit en werd al eens gekroond tot Beste Bier van Nederland. Jopen NON IPA is het alcoholvrije zusje van dit succesnummer.

Verfrissend en dorstlessend

In Nederland is Pils nog steeds veruit het meest gedronken bier. Er gaat ook weinig boven een verfrissend pilsje. De kwaliteit van de alcoholvrije Pilseners is sterk verbeterd. De alcoholvrije broeders en zusters zijn nauwelijks nog te onderscheiden van de alcoholhoudende bieren.

Heineken 0.0
Heineken is er in geslaagd een alcoholvrij bier te brouwen dat nauwelijks nog te onderscheiden is van een alcoholhoudend pils. Dat is echt een prestatie van formaat, want een zuiver en smaakvol pils brouwen is het lastigste wat er is voor een brouwer.

Hertog Jan 0.0
Hertog Jan was een van de laatste grote brouwers die met een alcoholvrij bier op de markt kwam. De grote schare Hertog Jan-fans weten de nieuwkomer Hertog Jan 0.0 op waarde te schatten.

Jever Fun
In het noorden van Duitsland wordt Jever Fun gebrouwen. Een uiterst droge Pilsener met veel kruidige aroma’s. Dit is een alcoholvrij bier voor de ware fijnproevers.

Meer moois zonder alcohol

Behalve verfrissende Pilsener en smaakvolle hoppige bieren zonder alcohol zijn er meer soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan Witbieren, Weizens een zelfs abdijbieren.

Leffe 0.0
Dit bier is het eerste alcoholvrije abdijbier ter wereld. Het bier is een alcoholvrije Blond en heeft net wat meer body dan een Pilsener. De smaak is vol en heeft die ronde, zachte zoetheid, waardoor de Belgische bieren zo geliefd zijn.

Brugse Sportzot
Dit Belgische bier, van Brouwerij De Halve Maan uit Brugge, heeft alles wat je van een Belgische Blond mag verwachten. Alleen de alcohol ontbreekt, maar dat is nauwelijks te proeven.

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei
Ook als alcoholvrije variant zijn er tal van Weizenbieren die kunnen bekoren, want ook Duitse bierbrouwers verstaan de kunst om te brouwen zonder alcohol.

Bavaria 0.0 Wit
Het terrasweer mag dan nog even op zich laten wachten; Bavaria 0.0 Wit smaakt altijd. Dit is een fris en fruitig Witbier op Belgische leest geschoeid, maar gebrouwen in het Brabantse Lieshout.

Minder calorieën

Alcoholvrij bier is ongekend populair. Afgelopen jaar steeg dit segment met maar liefst 32%. Inmiddels is meer dan 5% van al het bier dat in ons land gedronken wordt alcoholvrij. Behalve dat het bier geen alcohol bevat, heeft alcoholvrij bier vaak de helft minder calorieën dan alcoholhoudende bieren. Nog een goede reden om vaker te kiezen voor alcoholvrij.

 

Artikel delen