Van Bunnik is World AeroPress Champion 2019

Tags: koffie

Van Bunnik is World AeroPress Champion 2019

Afgelopen zondag werd in Londen The World AeroPress Championship 2019 (WAC), een wereldwijd kampioenschap dat is toegewijd aan een koffiezetmethode the AeroPress, gehouden. Wendelien van Bunnik Verver is met haar overwinning tegen zestig andere barristaas, de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit.

Nooit eerder won een Nederlandse deelnemer in een internationale koffie wedstrijd. In oktober won Van Bunnik Verver The Dutch AeroPress Championship 2019 in Utrecht, waar ze streed tegen 47 andere Nederlandse kandidaten. De titel ‘Nederlands Barista Kampioen 2019’ had de barista dus al op haar naam staan.

Grote happening
Er waren in Londen 600 mensen aanwezig die een kaartjes kochten voor het evenement. In heats van drie tegenstanders zetten de deelnemers een kop koffie, allemaal met dezelfde koffie en een AeroPress. De driekoppige jury kiest van iedere heat de lekkerste op basis van onder andere aciditeit, body, nasmaak en balans. De jury weet niet van wie welke kop is, en wijzen na aftellen hun favoriet aan. Na ruim 30 heats in drie rondes en dan uiteindelijk de finale is de winst voor Wendelien van Bunnik Verver van Single Estate Coffee Roasters. Op de derde plaats eindigde Alexis Gagnaire uit Frankrijk en op de tweede plaats Benja Khemacheva uit Thailand.

Van Bunnik Verver
Van Bunnik Verver “Dit is zo kicken! Ik ben nog steeds een beetje in de war. Dat was ik al na het winnen van de Nederlandse AeroPress Championship, maar nu is het wel 10 keer zo raar. De koffie kregen we pas op de dag zelf, zodat iedereen vanuit daar een recept kon aanpassen. Na de koffie te hebben geproefd met alle 60 nationale kampioenen schrok ik wel even. Het was een lekkere koffie maar minder uitgesproken dan bijvoorbeeld die op Dutch AeroPress. Ik moest dus wel zorgen dat ik een recept had die deze koffie meer complexiteit kon geven. De basis was mijn recept die ik heb gebruikt tijdens de Nederlandse kampioenschap en die heb ik aangepast aan de koffie. Uiteindelijk heb ik verschillende waters getest en kwam ik toch weer terug op Spa blauw. Daarnaast was de koffie zo gebrand dat ik de tijd heb ingekort en de temperatuur van het water heb veranderd. Toen smaakte hij fantastisch, en dat vond niet alleen ik, bleek! Zo bizar om hier te winnen en zoveel enthousiaste reacties te krijgen, ik dacht ik ga gewoon een gezellige tijd beleven. En dan staan je opeens aan het einde van de avond gewoon met een gouden beker in je handen! Wel 45 minuten lang was ik bezig met mensen die me feliciteren en met me op de foto wilden. Echt onwerkelijk allemaal!”

Artikel delen