Van Kinsbergen na 1ste jaar met eigen bier

Van Kinsbergen na 1ste jaar met eigen bier

Brouwerij Van Kinsbergen sluit explosief eerste jaar af bier uit eigen brouwerij. 

Precies een jaar na de opening wordt het eerste biertje uit de lager tanks van Van Kinsbergen uit Den Haag afgevuld op fust. Van Kinsbergen is het eerste eigen horecaproject van Patrick van Aller, Lara Bakker en Bas Kokshoorn. Ze droomden van een eigen tent. Liefst een waar ze zelf ook graag zouden komen. Het wachten was alleen op een goede locatie. Toen de plek aan het Prins Hendrikplein in het Zeeheldenkwartier vrij kwam, zagen ze meteen de mogelijkheden. En nu een jaar later komt er dan ook bier bij. “Het is een proefbrouwsel en heeft ons laten zien wat deze brouwerij kan en wat we er verder in de toekomst van mogen verwachten. Vandaag wordt met een select gezelschap uit de wijk en ambassadeurs van de zaak het glas geheven.”, aldus Kokshoorn, chef kok en mede-eigenaar.  

Zeeheldenbier
Het proefbrouwsel is een single hop blond. Vanaf volgende week zal er begonnen worden aan een vaste lijn van vijf bieren binnen van Kinsbergen. Brouwer Jasper van den Burg en eigenaar van Eiber wordt brouwer van dit bier. De brouwerij is nooit gefinancierd door de bank en daarom zelf opgebouwd gedurende het eerst jaar. Kokshoorn: ''Met Pasen kregen we eindelijk al onze vergunningen en konden we starten met brouwen.'' Mede-eigenaar Patrick van Aller: ''Iets om verschrikkelijk trots op te zijn!”. Kan een jaar zowel lang duren als voorbij vliegen? ''Toen wij vertelden aan onze gasten dat van Kinsbergen deze week zijn eenjarig bestaan viert, reageren veel gasten verbaasd. Het lijkt of jullie er veel langer zitten! Wat is er in dat jaar veel gebeurd! Een ding is zeker: het Zeeheldenkwartier is in het afgelopen jaar als een blok gevallen voor de nieuwkomer. En de liefde is wederzijds. Als de eigenaren iets willen, is het wel de buurt een stukje mooier maken. “Met een eigen zeeheldenbier uit eigen Kinsbergen Brouwerij hopen we de wijk nog trotser te maken” vertelt Van Aller enthousiast. De afgelopen decennia is het Zeeheldenkwartier flink veranderd. De buurt werd populairder, verjongde, er kwamen winkels, restaurants en cafeetjes bij. Wat er altijd jammer werd gevonden was dat de buurt niet echt een centrum heeft. In juli vorig jaar openden de drie eigenaren van Kinsbergen de deuren op de plek waar eerst de Pastakantine en ver daarvoor het postkantoor zat. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen men hoorden dat op deze plek een heuse gastropub met brouwerij geopend zou worden.

Omstreden terras
​Van Aller vertelt enthousiast over de begintijd, maar geeft toe dat het geen kleinigheidje was. Samen met Bakker heeft hij twee kleine kinderen en ook Kokshoorn heeft een jong gezin.  Het openen van een eigen zaak betekende dat er forse investeringen gedaan moesten worden, zowel in tijd als in geld. Toch waagden ze de stap. “Het is allemaal heel hard gegaan, vanaf de eerste dag zaten we vol en elke maand laat eigenlijk sinds dat moment fantastische groei zien. We hebben mensen die drie keer in de week ons bezoeken in steeds een andere samenstelling. Precies zoals we hoopten dat het zou lopen, zien mensen ons als de huiskamer van het Zeeheldenkwartier. Toen we ook nog eens vier maanden als beste restaurant van Den Haag op Trip Advisor werden genoemd en op nummer 1 stonden, ging het allemaal echt heel hard en werden we ook ver buiten het Zeehelden beroemd. We staan inmiddels nummer 2, maar zijn nog steeds verschrikkelijk trots!” aldus eigenaresse Bakker. Nu, een jaar na opening, zit  het bijna altijd vol. En op mooie dagen is het terras op het Prins Hendrikplein een populaire plek. Al geeft Van Aller toe dat met name dat terras hem de nodige hoofdbrekens bezorgd heeft. De Groene Eland, de enige buurtorganisatie in het Zeeheldenkwartier, bleek namelijk al jaren in een felle strijd verwikkelt over dat terras. De bestuursleden zijn van mening dat terrassen niet op het plein thuishoren. En spanden proces na proces aan, tot de Raad van State aan toe. Tot nu toe liepen die processen voor Van Kinsbergen altijd gunstig af. Toch zit je niet op zoveel onnodige kosten en zorgen niet te wachten in een eerste jaar van een onderneming. En lijkt het de klanten, toch meest buurtbewoners, niet af te schrikken. “De buurt is verandert en wellicht is het tijd voor tweede bewonersorganisatie die zich wat meer openstelt voor de veranderde behoeftes in de wijk.'', aldus Van Aller. 

Iets betekenen 
Ondertussen hebben alle rechtzaken de liefde van Van Kinsbergen voor het Zeeheldenkwartier niet gedoofd. De leukste week van het jaar was, zo geven de eigenaren aan, het Zeeheldenfestival. Omdat het Prins Hendrikplein dan vijf dagen een festivalterrein is, was er even geen plaats voor het terras. Geen probleem, Van Kinsbergen leende met plezier de grote terrastafels en parasols uit aan het festival. “Niet meer dan logisch” maakt Van Aller duidelijk. Natuurlijk is het restaurant zijn broodwinning, maar tegelijkertijd willen de eigenaren iets voor de wijk betekenen. Dus zijn ze extra alert op overlast en werken ze er hard aan een ontmoetingsplek te worden voor alle mensen uit de buurt. Oud én jong. Dat lijkt te lukken. Ook de kinderen van de eigenaren zijn inmiddels halve zeehelden geworden. Op mooie dagen kun je ze enthousiast door de fontein op het plein zien rennen.  Van Aller: “Ook mogen wij dit jaar eigenlijk terrasbakken op de parkeerplaatsen aanvragen. Die zou voor ons een stuk of 10 tafels extra opleveren. Toch doen we dit nu nog niet. Wij willen geen rupsje nooit genoeg lijken en zolang de Zeeheldengarage nog niet open is en de Zoutmanstraat zoals het er nu naar uitziet als zijn parkeerplekken verliest, willen wij deze schaarse parkeerplekken voor de deur niet opeisen. De buurt heeft ze hard nodig!”

Artikel delen