Franchise: van ICT naar koffie en thee

Tags: koffie

Franchise: van ICT naar koffie en thee

Een bagel kan raar rollen. Zoals bij Marjoleine Smeeman. Een paar maanden geleden was ze manager ICT en communicatie. Op maandag 9 september opent ze haar eigen Bagels & Beans aan de Nijmeegse Lange Hezelstraat. 

Nijmegenaren zullen waarschijnlijk denken: 'Er was toch al een Bagels & Beans aan de Lange Hezelstraat?' Dat klopt, dat was destijds op nummer 44 en de nieuwe Bagels & Beans komt op nummer 108, hoek Joris Ivensplein. Met een terras dat uitkijkt op het Kronenburgerpark. De nieuwe franchisenemer vertelt hoe ze computerbytes verruilde voor bagelbites. 

Hoe gaat iemand van ICT naar koffie en thee?
''Ik ben in Nijmegen geboren en getogen en heb hier communicatiewetenschap gestudeerd. Met die studie ligt een communicatiefunctie voor de hand. Vanuit die baan ben ik doorgegroeid naar projectmanager ICT. Dit voorjaar kwam ik tot de conclusie dat ik daar niet gelukkig van werd, dat ik iets anders nodig had. Het is altijd mijn droom geweest om een bed and breakfast met lunchroom te openen in Oostenrijk. Omdat mijn functie niet goed bij me paste, dacht ik: misschien moet ik toch eens gaan kijken naar mijn lange termijn droom. Maar ik wist ook dat ik er nog lang niet klaar voor ben om alles hier achter te laten en naar Oostenrijk te vertrekken.''

Wat heb je toen gedaan?
''Enerzijds dacht ik: ik hou van gastvrijheid en klantvriendelijkheid, van mensen eten geven en ze blij maken. Anderzijds wist ik dat ik nog niet naar Oostenrijk wilde. Maar wat dan wel? Daghoreca! Dat vind ik een vriendelijk concept. Ik eet zelf ook veel buiten de deur. Ik ging rondkijken, op zoek naar een geschikte locatie in Nijmegen. Hierbij kwam ik een schitterend hoekpand tegen, ik was meteen verkocht. Het pand bleek door Bagels & Beans te zijn gehuurd, waar ik zelf ook graag kom. Er heerst altijd een heel prettige sfeer, ongedwongen en gastvrij. Je hebt meteen contact met de medewerkers en wordt vriendelijk welkom geheten. Dat gevoel van gastvrijheid spreekt me ontzettend aan. En ik kan me goed vinden in de maatschappelijke betrokkenheid, de zorg voor mens, dier en natuur. Vervolgens heb ik contact opgenomen.''

Hoe reageerde Bagels & Beans op je aanvraag?
''Ze hadden mijn cv bekeken en gezien dat ik ICT-manager was, met nog geen gram ervaring in de horeca. Dat vonden ze wel een uitdaging en vroegen of mijn aanvraag wel klopte. Ik heb het verhaal uitgelegd, we hebben daarna een afspraak gemaakt en het klikte meteen fantastisch. De afgelopen maand heb ik intensief stage gelopen om alle horecahandigheidjes onder de knie te krijgen.''

Vertel eens wat meer over de locatie.
De Lange Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nederland dus dat is op zich al heel bijzonder. Het is een magnifiek mooi monumentaal hoekpand met het terras aan twee zijden, dus altijd zon en natuurlijk het ongeëvenaarde uitzicht op het Kronenburgerpark. Binnen is het door de mooie hoge ramen lekker licht. De inrichting is typisch Bagels & Beans, altijd met een unieke uitstraling. Het is de volmaakte plek geworden om te genieten van de beste koffie, spetterverse sap en belegde bagel.

Daarover gesproken, wat moeten Nijmegenaren écht komen proeven?
Sowieso de cheesecake, die mag je echt niet overslaan. Ik zou zeggen: wat je ook kiest, sluit af met cheesecake. Dan heb je je verwenmoment voor die dag wel te pakken. En wat betreft bagels: probeer de tomaatbagel. Daar ben ik helemaal verliefd op. Het maakt niet uit wat je erop doet: op een tomaatbagel wordt alles lekkerder.

Meer weten? Kijk hier.

 

Artikel delen