[Column] Misja Vorstermans van ISAAC Academy

[Column] Misja Vorstermans van ISAAC Academy

Misja Vorstermans is voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club en oprichter van de ISAAC Academy, die is gespecialiseerd in het opleiden van bartenders.

Als ik naar de cocktailscene van vandaag de dag kijk, zie ik tot mijn grote vreugde een hele nieuwe garde van bartenders opstaan. Inclusief baard, tattoos en hippe hoedjes. Zij weten alles over de producten: van de kruiden in Chartreuse tot de ingrediënten van (pre)prohibition punches. Bovendien hebben ze veel kennis. Zo weten sommigen zelfs op welke pagina de alamagoozlum staat in het cocktailboek uit 1948. Ook vertellen ze je dat er geen plastic rietjes meer gebruikt mogen worden en dat limoenen uit den boze zijn omdat die helemaal uit Mexico komen. En o ja, bitters zijn huisgemaakt en de zest wordt onder een hoek van 33 graden uitgeknepen. Anders vallen namelijk alleen de zwaardere oliën in het glas en niet de vluchtige …

Soms voel ik me oud als ik die jonge garde hoor praten over cocktails. Waar is de tijd gebleven dat je je gasten met een goede mop over Sam & Moos kon vermaken? Of dat er een kopstootje werd besteld? Voor de jongere lezers: dat is een biertje met een jenever ernaast. Maar wat blijkt? Het kopstootje maakt een comeback! Sterker nog, jenever komt weer terug. Soms met een moderne twist. Zo staan in alle hippe cocktailbars momenteel jenevercocktails op de kaart, en vertellen bartenders gepassioneerd over moutwijnpercentages, lagering en bierpairings. Bierpairing? Je bedoelt een kopstootje! Oude helden komen dus weer terug.

Sommige cocktails bestaan al meer dan 100 jaar; barkeepers geven die door van generatie op generatie. In mijn ogen is bartending dan ook een vak dat je in de praktijk leert van een andere bartender. Zo werd ik onlangs gevraagd om een guestshift te doen tijdens een zogeheten dino-night. Een groep bartenders (40+) organiseert met regelmaat zulke avonden om aan de jonge garde te laten zien dat bartending een vak is dat te vergelijken is met een mooie rum of whisky: hoe ouder hoe beter.

Bij de Nederlandse Bartenders Club (NBC) zijn naast alle jonge honden ook velen aangesloten die inmiddels gepensioneerd zijn, maar die in hun hart nog net zoveel bartender zijn als toen ze begonnen. En het is mooi om de verhalen te horen over Nederlandse speakeasy’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over hoe de cocktail Nederland ooit veroverde of hoe de eerste cocktailwedstrijd ontstond. Alle verhalen samen vormen de geschiedenis van de Nederlandse cocktailcultuur. Zo ook die van de NBC, die dit jaar zijn 68ste verjaardag viert. Een statige oude dame. Maar zeker niet versleten.

Artikel delen