Jeroen Veldkamp over Best Barista 2018

Tags: koffie

Jeroen Veldkamp over Best Barista 2018

Wie is de beste barista van Nederland? Dat mag de jury bepalen op 17 september tijdens de Best Barista competitie op Gastvrij Rotterdam en bekend maken tijdens de Entree Awards op 26 november. Koffieprofessional Jeroen Veldkamp is juryvoorzitter en dti jaar mede-organisator van de competitie. Wat is volgens hem een goede barista?

“In deze competitie komt voor mij samen waar hospitality om draait: ambacht, beleving en persoonlijkheid.” Aan het woord is Jeroen Veldkamp. Koffieprofessional. Oud Nederlands baristakampioen. Mede-eigenaar van koffiebarketen CoffeeLab en bijbehorende koffiemerk. En dus juryvoorzitter en dit jaar mede-organisator voor Entree’s Best Barista competitie.

Meer dan kennis
In een goede barista zit volgens Veldkamp meer dan alleen de juiste koffiekennis. “De theorie kun je leren, net als het koffie maken”, vindt hij. “Ik vind het juist zo belangrijk om jonge, leergierige en ambitieuze bartenders, de allrounders, te motiveren om zich te onderscheiden tot een goede en heel ‘complete’ gastheer of gastvrouw. Koffie leent zich daar perfect voor, daarom heeft het mij ook zo gegrepen."

Enthousiasme
Hij vervolgt: "Tafelbereidingen zie je bijna niet meer, cocktails maak je niet altijd en overal, maar koffie maken is iets dat je als gastheer of –vrouw altijd zélf kunt doen. Waarmee je je persoonlijkheid kunt laten zien en mensen kunt aanspreken. Daarom gaat het mij vooral om de enthousiasme en eigenheid die een barista laat zien. Dat hij of zij niet alleen bezig is met wat er in dat kopje gebeurt, maar vooral ‘omhoog’ kijkt en contact zoekt met de gasten.”

Signatuur
Veldkamp verheugt zich dan ook het meest op het onderdeel van de competitie waarbij de barista’s een signatuur-koffie mogen maken. “Hierbij kunnen ze helemaal losgaan op hun eigen manier. Op een recept van hun oma of een eigen creatie, waarin die persoonlijkheid doorschemert. Ik ben erg benieuwd.

Vakjury
De vakjury voor de competitie Best Barista 2018 bestaat uit Francois Geurds (FG**, FG Food Labs* en FG Bistro in Rotterdam), Mike Simons (directeur operations van horecagroep Debuut) en Paul Sharo (eigenaar Man met Bril Koffie in Rotterdam). De competitie wordt georganiseerd door Entree Magazine in samenwerking met Jeroen Veldkamp en Ian Bartos (eigenaar van Barsupport). Aan het eind van de competitiedag op 17 september zal de jury de top 3 bekendmaken. De top 3 van Best Barista zal worden uitgenodigd op de spectaculaire uitreiking van de Entree Awards. Het event, waarbij ieder jaar de top van de Nederlandse horecabranche aanwezig is, vindt plaats op 26 november in Theater Amsterdam. 

Interesse in meedoen aan Best Barista 2018? Opgeven kan nog via deze link.

Artikel delen