Onderzoek: alcoholvrij bier weer populairder

Onderzoek: alcoholvrij bier weer populairder

De jaarlijkse biercijfers van de Nederlandse Brouwers zijn bekend. Zo steeg de consumptie van alcoholvrij bier met 24,7 procent en die van speciaalbier met 7,9 procent. De categorie pils blijft voor het tweede jaar op rij stabiel. Alleen de categorie biermix, zoals radler, daalt licht met 3,2 procent.

Dat alcoholvrij bier een belangrijke en niet meer weg te denken categorie is binnen het bierlandschap, laten de resultaten van de peiling zien. Een meerderheid van 55 procent van de alcoholvrij bierdrinkers zegt nu (veel) vaker alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden. Daarnaast heeft de helft (51%) het gevoel dat er vaker alcoholvrij bier wordt gedronken in zijn/haar omgeving. Het uitgebreide aanbod dient tevens als stimulans voor degenen die nu (veel) vaker alcoholvrij bier drinken. Consumenten verwachten in de toekomst net zo vaak of zelfs nog vaker alcoholvrij bier te gaan kopen in de winkel (94%) of in de horeca (90%) te bestellen.

Jongvolwassenen
De stijging van de consumptie van alcoholvrij en alcoholarm bier is vooral zichtbaar vooral onder jongvolwassenen (25 t/m 34 jaar). In 2014 dronk 4% van deze groep alcoholvrij/-arm bier minimaal 1 keer per maand, in 2018 is dit 17%. Gemiddeld drinkt 14% van de Nederlanders deze biersoort (in 2014 was dit 7%). De categorie alcoholvrij bier laat dus - voor het achtste jaar - op rij de sterkste groei zien. Sinds 2010 steeg deze categorie met maar liefst 285 procent. De peiling laat zien dat negen van de tien alcoholvrij bierdrinkers positief zijn over het uitgebreide aanbod aan alcoholvrije bieren.

Lekker alternatief
Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers: “Dit is een positieve ontwikkeling. De consument is steeds bewuster bezig met de consumptie van bier. Enerzijds genieten ze van een mooi glas speciaalbier, maar ze kiezen er ook bewust voor om af en toe geen alcohol te drinken. Alcoholvrij bier is dan een mooi en lekker alternatief. Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt ieder jaar bovendien verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA. Hiermee spelen de brouwers in op de wensen van de consument om gevarieerd en verantwoord te genieten van een mooi glas bier, ook als zij even helemaal geen alcohol tot zich willen nemen.”

Alcoholvrij pils en radler meest populair
Alcoholvrij pils (66%) en biermixen, zoals radler 0.0 (59%) zijn het meest populair onder de alcoholvrij bierdrinkers. Vrouwen drinken alcoholvrij bier vooral in de zomer, terwijl mannen alcoholvrij in alle seizoenen drinken. Alcoholvrij bier wordt tijdens verschillende gelegenheden gedronken, maar het meest populair is het drankje bij een feestje bij vrienden/familie (53%), op het terras van een horecagelegenheid (50%) en in het restaurant wanneer men uit eten gaat (50%).

Goed om te weten: de afgelopen jaren werd in het Nationaal Bieronderzoek gesproken over de categorie alcoholvrij/alcoholarm. In de theorie betekent dit bieren met een alcoholpercentage tot 1,2%. In praktijk bevatten bijna alle Nederlandse alcoholholarme bieren ook 0,0% alcohol. ​

Artikel delen