Hollands glorie bij grote koffiewedstrijd

Tags: koffie

Hollands glorie bij grote koffiewedstrijd

Niels te Vaanhold, werkzaam als baristatrainer en kwaliteitsmedewerker bij Mocca d’Or, is op het World Cup Tasters Championship in Brazilië als tweede geëindigd. Dat is de beste prestatie van een Nederlander ooit op het wereldkampioenschap koffieproeven.

Niels won eerder dit jaar het Dutch Cup Tasters Championship en daarom mocht hij Nederland vertegenwoordigen tijdens het World Cup Tasters Championship, georganiseerd door World Coffee Events. Niels had voorafgaand aan het kampioenschap de ambitie om als 10e te eindigen, maar hij steeg weer boven zichzelf uit. Het vele trainen, zijn gedegen voorbereiding en kunde werden beloond.

Spelregels cuptasting
In het totaal waren er 39 deelnemers. Niels liet in de wedstrijd een mooie stijgende en consistente lijn zien. In de eerste ronde ging hij als 10e door naar de kwartfinale, waarin de beste zestien opnieuw mochten aantreden. In de kwartfinale eindigde hij op de zesde  plaats, wat hem een van de acht plekken in de halve finale opleverde. In die halve finale eindigde hij als tweede, net als in de uiteindelijke finale waarin de beste vier proevers van de wereld het tegen elkaar opnamen. Over het algemeen proeven de deelnemers acht sets van drie kopjes koffie, triangles genaamd. Elke triangle bestaat uit twee kopjes met identieke koffie en een kopje met een afwijkende koffie. Het is de bedoeling om binnen 8 minuten de afwijkende kopjes koffie aan te wijzen. Per ronde kunnen de deelnemers maximaal acht punten behalen. De eindscores bestaan uit een combinatie van de meeste punten en de snelste tijd.

Australische winnaar
De deelnemers met de hoogste eindscores gaan door; naarmate de finale nadert, worden de verschillen tussen de koffiesoorten steeds kleiner en zijn de koffiesoorten nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden: de verschillen zijn bijvoorbeeld een koffie van dezelfde plantage maar een andere variëteit, of zelfs dezelfde variëteit maar van een andere hoogte. Tijdens de Finale van het World Cup Tasters Championship 2018 had Niels de snelste tijd en zes van de acht triangles goed; de Winnaar Yama Kim uit Australië had 7 van de 8 triangles goed en won uiteindelijk de wedstrijd.

Klik hier voor een impressie.

 

 

 

 

Artikel delen