Terugblik Amsterdam Coffee Festival

Tags: koffie

Terugblik Amsterdam Coffee Festival

De zesde editie van The Amsterdam Coffee Festival was een succes. Meer dan 12.000 bezoekers gespreid over drie dagen, genoten van een kop koffie en zo veel meer. Van het Roast Masters™ kampioenschap tot The Mindful Coffee Tasting Experience, The Brand Dubai Hub en gevestigde waarden als Latte Art Live en de Dutch Barista Championships: Amsterdam was opnieuw het kloppend hart voor elke liefhebber van koffie.

Nieuw dit jaar op het festival was het Roast Masters™ kampioenschap, een competitie die focust op de kunst van het branden. 24 branders toonden wat ze in hun mars hadden. Maar de topnamen uit de industrie in de jury - Anne Lunnel (Zweedse baristakampioen), Niels Te Vaanhold (winnaar van de Dutch Cup Tasters Championship) en Rubens Gardelli (WCE World Coffee Roasting Champion) - waren het er over eens dat White Label Coffee de ultieme Roast Masters™ was, gevolgd door Dutch Barista en HMC. White Coffee Label waren erg trots dat ze wonnen: "We zijn erg blij dat we onze stad Amsterdam hebben kunnen vertegenwoordigen. Het is erg interessant om te zien wat alle branders gedaan hebben met dezelfde koffie. Ons geheim? Proberen tot we perfectie bereiken. Om een idee te geven: we hebben zeven keer een sample gemaakt van 100 gram, tot we tevreden waren met het smaakprofiel. Pas toen hebben we een grotere hoeveelheid gebrand op de Giesen W6. Daardoor verkrijg je meer precisie."

Mindful Coffee Tasting Experience
Ook nieuw op het festival was the Mindful Coffee Tasting Experience. Florence, bezoeker en koffie fan was heel enthousiast over deze ervaring: "Ik drink mijn kop koffie om wakker te worden en mijn dag te starten. Meestal drink ik het erg snel. Maar tijdens de Mindful Coffee Tasting heb ik een andere kijk op koffie gekregen. Ik begon echt te genieten van mijn koffie en nam mijn tijd: de aroma's ruiken, de koffiebonen voelen, de kleur zien. Het was een fascinerende ervaring."

Dutch Barista Championships in association with SCA NL
Sander Groenink was de ster tijdens deze editie van The Amsterdam Coffee Festival. Hij werd kampioen in maar liefst twee competities: Sander won the Dutch Brewer Championship 2019 en the Dutch Cup Taster Championship. Dit is een primeur in Nederland. Kaspar Tammjärv won the Dutch Latte Art Championship. Dutch Barista Champion 2019 dit jaar is Wendelien van Bunnik. Zij zal Nederland in mei vertegenwoordigen op de World Barista Championship in Boston. Zij moet grote schoenen vullen want de Nederlandse kampioen van vorig jaar, Lex Wenneker, werd tweede op het wereldkampioenschap. Wendelien van Bunnik wint de Dutch Barista Championship 2019.

Alle winnaars op een rijtje:
Dutch Brewers Champion 2019 – Sander Groenink
Dutch Latte Art Champion 2019 – Kaspar Tammjärv
Dutch Barista Champion 2019 – Wendelien van Bunnik
Dutch Cup Tasters Champion 2019 – Sander Groenink

De levendige koffiecultuur in Nederland
Allegra, de organisatie achter dit festival, blikt tevreden terug. Directeur Ludovic Rossignol: "De zesde editie van The Amsterdam Coffee Festival, waarin alle belangrijke spelers uit de bloeiende Nederlandse koffiescene samenkomen, is het bewijs dat ambachtelijke koffiecultuur steeds sterker wordt. We waren ook onder de indruk van de hoeveelheid internationale bezoekers dit jaar, wat er op wijst dat de Nederlandse koffiescene een voorbeeld is voor uitmuntendheid in koffiekwaliteitsnormen in Europa. Onze gloednieuwe internationale koffiebranderwedstrijd Roast Masters™, die werd gewonnen door White Label Coffee uit Amsterdam, bewijst dat de standaard voor roasten in Nederland nu net zo geavanceerd is als andere toonaangevende koffiemarkten in de wereld."

 

Artikel delen