Tips voor de bierkaart

Tags: bier wijn

Tips voor de bierkaart

Vanaf deze maand geven biersommeliers en andere bierexperts in iedere uitgave van Entree tips voor de bierkaart. De eerste drie tips staan in de rubriek Bier & Zo in de nieuwste editie van Entree. Iedere tip is voorzien van een suggestie voor foodpairing.

Avec de Bons Voeux

Biertip #1

Ton Vergeer, biersommelier en eigenaar van BarBier in Gouda tipt:

Brouwerij Boerderij-brouwerij Dupont

Bier Avec les Bons Voeux (‘met de beste wensen’)

Type zwaar blond / strong ale 9,5%

Bier foodpairing met de klassieker van asperges, ham en botersaus.

Dit is een blond bier van hoge gisting met nagisting op fles. De grote fles van 37,5 cl met kurksluiting doet denken aan een champagne; een feest om te zien. In de neus heeft het bier mooie hopbitterheid en kruidigheid. De gist zorgt voor een droge, fruitige afdronk. Heerlijk! Mag niet ontbreken op je bierkaart.

Tips voor de bierkaart

Vicaris Lino

Biertip #2

Fiona de Lange, auteur, biersommelier, zytholoog en certified cicerone tipt:

Brouwerij Brouwerij Dilewyns

Bier Vicaris Lino

Type Flax Infused Blond

Bier foodpairing zacht gegaarde witvis of bij pulled porc

Een blond bier met milde hop en vlastoetsen. Het is het eerste bier ter wereld dat gebrouwen is met vlas waarbij de vezels normaal vooral gebruikt worden voor linnen. Het vlas geeft een heel zacht, romig en tegelijkertijd bloemig karakter aan het bier. De olie in het vlas maakt het een ongekende uitdaging om met dit gewas te brouwen. Het resultaat is een bijzondere sensatie: frisse citrustonen en een bloemig karakter en in de afdronk is het droog, zeer zacht bijna smeltend in de mond met een kruidige nasmaak van peper. De veelzijdigheid in mondgevoel maakt dit bier bijzonder en uniek.

Willsark London Göse

Biertip #3

Gerard Molenaar, bierredacteur Entree, tipt:

Brouwerij WillsArk via De Proefbrouwerij, Lochristi

Bier London Göse 4,6%.

Type Gose

Bier foodpairing volgens de Britse Oystermaster Simon Lamont heerlijk bij oesters. Ook lekker bij geitenkaas

Dit is een blond bier van gemengde gisting (lactobacillus); mildzuur, fris en fruitig. Het is nu ook leverbaar in een 75 cl fles. Het artwork op de fles wisselt voortdurend, de etiketten zijn collector’s items. Maar het gaat om het bier: het won zilver in de London Beer Competition 2020. In de neus hints van jeneverbes, citrus en passievrucht. Een fantastisch fris, licht en fruitig bier dat ook wijndrinkers zal aanspreken.

Fiona de Lange, Gerard Molenaar en Ton Vergeer

Artikel delen