Officieel ATP logo voor Zundert 4 Trappist Refterbier

ATP logo Zundert
Tags: bier

Officieel ATP logo voor Zundert 4 Trappist Refterbier

 

Vanaf deze maand draagt het refterbier van Trappistenbrouwerij De Kievit het officiële keurmerk ‘Authentic Trappist Product’ van de Internationale Vereniging Trappist. Hoewel het bier al vanaf de introductie aan alle eisen voor het logo voldoet, kozen de broeders er bij de introductie voor, om dit logo niet aan te vragen. De overweging was dat het bier alleen bij de abdij verkrijgbaar is. Dat er nu alsnog voor het logo gekozen is, heeft praktische redenen.

“We merkten in het afgelopen jaar dat sommige consumenten vragen hebben over het ontbreken van het logo. Het leidt tot onduidelijkheid, ook al omdat het groene etiket anders is dan bij onze andere bieren. Ook merken we dat ons refterbier vanuit de abdijwinkel toch een wat bredere verspreiding krijgt”, aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “Wij zijn er trots op dat de Internationale Vereniging Trappist ook aan ons jongste bier hun keurmerk heeft verleend. Met het voeren van het ATP-logo maken we ondubbelzinnig duidelijk dat alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit voldoen aan de kwaliteitseisen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT)”. 

Zundert

Geen landelijke distributie

Overigens betekent dit niet dat de broeders een wijziging van beschikbaarheid voorzien. Het bier is op wens van de abt ontwikkeld om te schenken in de refter (eetzaal) van de abdij en van het gastenhuis. Daarnaast is het bier verkrijgbaar in de abdijwinkel. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de andere bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist.

Kruidige toets

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundertse Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. Voor dit bier gebruikt de brouwerij onder andere rogge als brouwgraan. Het zorgt voor een kruidige toets, die versterkt wordt door toevoeging van een heel klein beetje gagel, dat in de omgeving van de abdij groeit. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter.  

Authentiek

Abdij Maria Toevlucht is één van de negen brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren van deze brouwerijen mogen het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.

Artikel delen