Olaf Kluivers opent Bar Olaf in Leiden: een cocktailkroeg voor iedereen

Bar Olaf in Leiden

Olaf Kluivers opent Bar Olaf in Leiden: een cocktailkroeg voor iedereen

Olaf Kluivers’ jongensdroom ging vorig jaar zomer in vervulling; hij opende Bar Olaf in Leiden. Een rasechte cocktailkroeg in een stad waar cocktails altijd een ondergeschoven kindje waren. “Ons belangrijkste doel is om iedereen aan de cocktails te krijgen.”

Tekst: Ingmar Voerman
Foto’s: o.a. Luke Bouwhuis

Olaf Kluivers werkte een jaar geleden nog bij ISAAC Academy als hoofd bar trainer. Dat was echt zijn droombaan, maar toen kwam die allereerste droom, die hij al van jongs af aan had, voorbij. “Iedereen in de klas antwoordde vroeger profvoetballer of astronaut op de vraag wat je later wilde worden. Ik antwoordde toen al met volle overtuiging: kroegeigenaar. Mensen kenden mijn jongensdroom, en zo kwam via-via deze plek op mijn pad. Toen ik dit pand inliep was ik op slag verliefd: ik zag de glas-in-loodramen, de houten balken en voelde de potentie van de locatie.

"Je zit hier net buiten het centrum, waardoor juist de gasten komen die specifiek cocktails willen drinken. En dit bleek het geval, vanaf het begin draaien we als een gek. Binnen kan ik zestig man kwijt, op het terras zo’n dertig man.”

Iedereen aan de cocktails

Bar Olaf is volgens Kluivers echt een cocktailkroeg, met de laagdrempeligheid van een kroeg en high end service en cocktails zoals we die in Nederland alleen van cocktailbars kennen. “Zo onderscheiden we ons, dit is uniek in Leiden. 80% van de drankomzet komt uit cocktails.”

Alles kan in Bar Olaf, zegt Kluivers. “Gasten schuiven hier ook aan om spelletjes te doen of een hapje te eten. We serveren een uitgebreide barkaart, je zou hier zelfs een heel diner kunnen eten, maar zo verkopen we het niet. Ons belangrijkste doel is om iedereen aan de cocktails te krijgen. Daar hoort de cocktailbar-service bij: een glaasje water en een schaaltje nootjes van het huis, om mee te beginnen. De persoonlijke ontvangst en echt goed advies met cocktails is minstens zo belangrijk.”

Lees verder onder de foto.

Bar Olaf in Leiden_1

Kluivers hoopt met zijn cocktailbar een ontwikkeling in gang te zetten zoals Bar Wigbolt in Haarlem dat jaren geleden heeft gedaan. Leiden heeft volgens hem geen noemenswaardige cocktailhistorie. “Er zijn nu geen dedicated cocktailbars en er is nog geen cocktail community. Je kan op een paar plekken wel een dark & stormy drinken, maar een paloma was – voordat wij opengingen - nergens te vinden.”

Veilige start

Kluivers koos voor een veilige start bij het samenstellen van de cocktailkaart, maar inmiddels is de kaart geëvolueerd. “We zetten nu elke twee weken een nieuwe cocktail op de kaart. Het zijn in de basis allemaal twists op klassiekers en daar kun je steeds avontuurlijker mee omgaan. Iedereen maakt hier de cocktails en we hebben de specs van de cocktails altijd als geheugensteuntje achter de bar. Het team draagt inmiddels zelf ook ideeën aan voor nieuwe cocktails.”

De namen van de cocktails zijn altijd een beetje speels ingestoken, zegt Kluivers. De ‘Is je papa pornstar?’ is bijvoorbeeld een pornstar martini-twist op de slush met Don Papa-rum, passievrucht en mango. “Die gaat hier door het dak, ook in de winter.”

De cocktails ‘De Italiaan die een Mexicaan tegenkwam’ en de ‘Mezcalito Papito’ gooien volgens hem ook hoge ogen. De nieuwste knaller van de kaart is een variatie op de cognac-cocktail Sidecar met Voerman Vieux en heet ‘Vieux dronk mijn opa altijd’ (zie recept). En alcoholvrije cocktails? “Ik denk inmiddels twee op de tien cocktails, dus dat zijn er aardig wat. Dit zie ik nog wel groeien. We bieden nu alle cocktails van de kaart ook alcoholvrij aan.” 

Lees verder onder de foto's.

Bar Olaf in Leiden_3 Bar Olaf in Leiden_4

BARTENDERS OPLEIDEN

Kluivers: “Toen ik de sleutels ontving, heb ik gelijk posters opgehangen met personeel gezocht. ‘s Avonds had ik al vier sollicitaties binnen van enthousiaste bartenders. We zitten in een buurt met veel  studentenhuizen, hierdoor zit ik echt nooit met een personeelsprobleem. We werken nu met elf personeelsleden, waarvan een fulltimer en de rest parttime.

Iedereen die bij Bar Olaf werkt, kan cocktails maken. We werken ook nog grotendeels met het team waar we mee gestart zijn. Iedere maand krijgt het team training op het gebied van dranken en cocktailkennis. Dit kan met gasttrainers of bevriende leveranciers zijn, of ik doe het zelf met mijn ervaring als trainer. De rustige avonden in de week zijn perfect voor het team om nieuwe dingen te leren en uit te proberen.”

Loyaliteit

“We hebben een goede band met onze leveranciers als Diageo, Fever-Tree, Bart’s Bottles en Gulpener”, vertelt Kluivers. “En we hebben een zwak voor lokale spirits als de Leidse Goede Mie Gin en Otenba gin-jenever. Die laatste verkopen we als kopstootje met ons eigen bier, een kruising tussen een IPA en een Belgisch Blond, gebrouwen bij Gulpener. We hebben geen contracten met brouwers of andere leveranciers, hooguit loyaliteitsafspraken. Ik heb ze allemaal over de vloer gehad, maar ik wil de vrijheid om alles zelf te bepalen. Als ik het morgen anders wil, kan dat. We hebben geen wurgcontracten. We werken wel met leveranciers en merken samen, omdat er een goede match is en het bij de bar past.”

‘Er is cocktailpubliek genoeg in Leiden'

Toekomst

“Het gaat goed, we breken week na week omzetrecords en doen steeds meer cocktail workshops en tastings. We zouden wel meer vierkante meters willen hebben, een kleine zaak als dit zit snel vol. Dat is leuk, maar ook zonde. En naast laagdrempelig zou ik ook wel iets super high end willen, echt die stylish cocktailbar ervaring bieden. Er is cocktailpubliek genoeg in Leiden, ik denk dat het wel zou werken. Leiden heeft potentie genoeg!”

Bar Olaf in Leiden_Cokctail_klein

‘Vieux dronk mijn opa altijd’

  • 45 ml Voerman Vieux
  • 20 ml FAIR Kumquat Triple Sec
  • 25 vers citroensap
  • 10-15 ml suikersiroop (2:1)
  • 2 dash lemon bitters

Schenk alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake 10 seconden hard. Fine strain in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met een citroenzeste. Proost, op opa!

Artikel delen