Ondernemer en bartender Timo Janse: 'Rye whiskey is fantastisch voor bartenders'

Cocktailspecialist Timo Janse

Ondernemer en bartender Timo Janse: 'Rye whiskey is fantastisch voor bartenders'

Bij cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails in Amsterdam gebruiken ze klassieke cocktailrecepten als vertrekpunt, zodat de smaken volledig tot hun recht komen. Mede-eigenaar Timo Janse gebruikt voor zijn Maple Old Fashioned de rye whiskey van WhistlePig. “Een cocktail klassieker zoals-ie bedoeld is.”

Klassieke cocktailrecepten

Om echt van cocktails te kunnen genieten, moet je de geschiedenis kennen, zegt bartender en mede-eigenaar Timo Janse van Flying Dutchmen Cocktails. De filosofie van de Amsterdamse cocktailbar die hij met Tess Posthumus runt is dan ook: We must learn to walk, before we can run, before we can fly. Als vertrekpunt gebruiken ze klassieke cocktailrecepten, die je volgens Janse eerst moet begrijpen voordat je variaties gaat bedenken.

'Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers; omdat ze goed werken. Hierin komen de smaken volledig tot hun recht'

Neem bijvoorbeeld een Old Fashioned, daarin kunnen de smaken zich niet verschuilen achter andere ingrediënten. Ze moeten gewoon fantastisch zijn.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Whistle Pig Whiskey
Whistle Pig Whiskey

Rye Whiskey

De basis van een Old Fashioned is whisky en als je in de geschiedenis duikt, zijn de klassieke whiskycocktails bedacht met rye whiskey, zegt Janse. “Rye is een fantastisch ingrediënt voor bartenders. Alle vakidioten gebruiken het. Denk aan roggebrood versus een wit bolletje; een smaakexplosie, precies waar je als bartender naar zoekt.” Vroeger mocht je al blij zijn als je één simpele fles rye whisky had, zegt hij. Nu zijn er meer mogelijkheden, waaronder nieuwkomer en pionier WhistlePig.

“Ze zijn tegen- draads, zeker met hun aged whiskeys van 10, 12 en 15 YO, dat zijn echte statements. Ze zijn niet gebonden aan eeuwenoude recepten. Maak eens een Old Fashioned of Manhattan met WhistlePig en je hebt de cocktailklassieker zoals-ie bedoeld is. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden en dat is precies waar Flying Dutchmen Cocktails over gaat.”

Maple Old Fashioned

Ingrediënten

  • 60 ml WhistlePig (10, 12 of 15 YO)
  • 7,5 ml Maple syrup
  • 3 dashes whisky barrel aged bitters (variatie: orange bitters)

Bereidingswijze
Doe de maple syrup, bitters en 10 ml whiskey in het glas, ijsklontje erbij en langzaam roeren. Na 10 seconden weer een ijsklontje en 10 ml whiskey erbij, roeren en dit herhaal je tot alle whiskey in het glas zit. Een deel van de whiskey is dus lang geroerd (met veel water) en een deel niet. "Zo krijg je het perfecte huwelijk van een bite en zachtheid." Garneer met sinaasappel zeste.

*Tekst gaat verder onder de foto
Maple-Old-Fashioned-Cocktail-Timo-Janse-1
Maple Old Fashioned Cocktail van cocktailbar Flying Dutchman

The League of the Flying Pig

Janse was onlangs als Nederlandse vertegenwoordiger van The League of the Flying Pig op bezoek bij de Amerikaanse distilleerderij in Vermont en proefde daar niet alleen de whiskeys, maar ook hun eigen maple syrup. “Als je het hebt over smaak, dat vind ik echt goud. De combinatie tussen deze maple syrup en de whiskey is waanzinnig. 1+1 = 5! Wij krijgen binnenkort ook deze siroop en daar kun je een geweldige Maple Old Fashioned mee maken. Je voegt drie topproducten samen: bitters, maple syrup en WhistlePig. Klaar. Ik vind het een ideale cocktail; het laat de drank de ster zijn.”

Artikel delen