Oproep brouwers: laat horeca niet in de steek

Tags: bier

Oproep brouwers: laat horeca niet in de steek

Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten. De financiële buffers bij horecaondernemers zijn op; er zijn geen tot nauwelijks inkomsten, maar contractuele verplichtingen zoals huur lopen door. KHN roept brouwers op om horeca niet in de steek te laten.

khn oproep financiële steun brouwersOndanks meer steun blijven lasten hoog

Er is steun van de overheid en er komt extra steun bij. Maar die steun dekt nooit 100% van alle doorlopende personeelskosten en vaste lasten. De problemen van ondernemers worden dus ondanks de steun langzaam maar zeker steeds groter.

Waar veel brouwers zich aan het begin van de crisis coulant opstelden richting horecaondernemers, ontvangt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu steeds meer noodkreten van horecaondernemers; de huur moet weer worden betaald en de staffelkortingen vallen als gevolg van de crisis veel lager uit.

Oproep aan brouwers

KHN roept de brouwers op zich ook de komende periode coulant op te stellen en de horeca te blijven steunen door bijvoorbeeld het uitstellen/kwijtschelden van huur en facturen, de staffelkortingen van 2019 ook voor 2020 toe te passen en ondernemersvriendelijke leningen beschikbaar te stellen. Nu is samen optrekken voor een toekomstbestendige horeca belangrijker dan ooit.

KHN maakt zich hard voor steun vanuit brouwers

Het afgelopen jaar hebben veel brouwers veel gedaan voor hun afnemers. Zo was er onder andere sprake van het terugnemen van voorraden, uitstel van betaling en kwijtschelding van of kortingen op de huur. Opvallend is dat sommige brouwers inmiddels de teugels weer aantrekken. En nét nu, met de finish in zicht, mag dit niet zo zijn.

Op zoek naar passende oplossingen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Onze waardering voor alle inspanningen van leveranciers tot nu toe is groot. Echter lijkt er een omslagpunt bereikt en trekken steeds meer partijen hun steun terug. Juist nu moeten we de handen ineen slaan, om ervoor te zorgen dat er straks nog een horecabranche is. We hebben dit aangekaart bij de branchevereniging Nederlandse Brouwers. Zij roepen nu de individuele brouwerijen op om samen met horecaondernemers naar passende oplossingen te kijken als het gaat om huur, kwijtschelding van facturen of het hanteren van staffelkortingen met 2019 als referentiejaar.’

Positieve signalen

Vanuit de branche horen wij ook verschillende signalen dat een aantal brouwerijen zich blijven inzetten voor de sector. KHN begrijpt dat het ook voor de brouwers moeilijke tijden zijn, maar blijft ‘de keten’, waaronder de vastgoedsector en leveranciers oproepen zich in deze uitzonderlijke tijden coulant op te stellen en mee te denken over passende oplossingen.

Lees het volledige artikel van KHN

Artikel delen