Verhalen waarvan je dorst krijgt

Tags: bier

Verhalen waarvan je dorst krijgt

Iedere horecaondernemer zou minstens een paar hoofdstukken uit Opwaaiend Schuim moeten lezen. Het nieuwe boek van Raymond van der Laan legt de ziel van veel brouwers en bierliefhebbers bloot. Dat maakt een goed gesprek over bier gemakkelijker.

Boeken over bier; heb je er wel tijd voor als horecaondernemer? Als jouw personeel de Stibonopleiding volgt of de speciaal voor de horeca ontwikkelde lessen van BierTalent bijwoont, is er toch genoeg kennis in huis? Dan kan je team bij ieder bier toch wel een mooi verhaal vertellen? Helemaal waar. Maar bier is zoveel meer dan de drank zelf. Bier is ook beleving. Over bieren en brouwers zijn prachtige verhalen te vertellen. En dat is wat Raymond van der Laan doet in zijn heerlijke boek Opwaaiend Schuim.

Passie

Wie het vakmanschap van de brouwer  én het plezier – nee, de passie - van de bierdrinker wil begrijpen, moet dit boek lezen. Dit zijn reisverhalen met bier in de hoofdrol, geschreven door een auteur die zijn hart al heel lang geleden aan bier heeft verloren en die er verdomd goed over kan schrijven. Na een aantal sterke boeken van diverse auteurs over bier en eten, biercafés en bier als drank, komt deze verhalenbundel als een mooie surprise. De bierbibliotheek staat nu redelijk vol met goede boeken en dit is de verhalenbundel die wat mij betreft de ideale aanvulling is.

Inspiratie

Raymond van der Laan heeft de afgelopen jaren veel gereisd en heel veel geproefd. Daardoor kon hij enkele jaren geleden al veel mooie bieren beschrijven in zijn debuut “Dit is een boek over bier”.  Hij bezocht brouwers, festivals, en biercafés. Hij reisde naar afgelegen gebieden in het westen van Noorwegen, keek uitgebreid rond in Italië, proefde de sfeer in Kopenhagen, liep met zielsverwanten door de brouwerij van Cantillon en vermaakte zich op Britse bierfestivals. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. Ben je niet zo’n lezer? Geen probleem, want de meeste verhalen kun je als losstaande  reportages zien. Het zijn er zo’n 30, dus iedere dag na sluitingstijd een hoofdstuk is een mooie manier om in één maand veel inspiratie te vinden.

Wil je weten hoe je óók over bier kunt praten om gasten enthousiast te maken? Lees dan eerst het hoofdstuk over de bierstijl saison. Van der Laan trekt hier verbaal alle registers open. En wil je een mooie bierkaart? Haal dan wat namen van de verschillende lijstjes in zijn boek.

Krenten uit de pap

Voor wie is geïnteresseerd in bier en eten adviseer ik het hoofdstuk over de “Kunstenaar van Piozzo, Teo Musso” van de Italiaanse brouwerij Baladin. Je zou zo in het vliegtuig stappen om er te gaan eten. Wie meer wil weten over het ambacht, zou de hoofdstukken over Cantillon en Boerderijbier Noorse stijl moeten lezen. Lees over festivals, over brouwerijbezoeken en over het bezoek aan Foeders – Klein Vlaanderen. En in deze pap zijn nog veel meer smakelijke krenten te vinden.

Bestellen

Opwaaiend Schuim. 192 pagina’s inspiratie, fraai uitgegeven door Birdy Publishing. Adviesprijs 19,99. Te bestellen via de website van Bier! Magazine en bij (online) boekhandels.

 

Tekst: Gerard Molenaar

Artikel delen