Passie voor bierbehandeling is dé drijfveer van Ivo Thijssen

Bierboek met schuim - Ivo Thijssen
Tags: bier

Passie voor bierbehandeling is dé drijfveer van Ivo Thijssen

Biersommelier en certified cicerone Ivo Thijssen zit niet stil. Zo is hij werkzaam bij onder andere Bierbewustzijn.nl en Bierproeven.nu, geeft hij trainingen én is hij auteur van het inmiddels in herdruk zijnde boek Bierboek met Schuim. Hoe heeft hij zijn interesse omgezet in trainerschap en hoe zien de trainingen eruit? 

Biersommelier en Certified Cicerone Ivo Thijssen

Pas op zijn 25e ontdekte Ivo Thijssen wat we nu speciaalbier noemen. De biersommelier en Certified Cicerone volgde twee hotelschoolopleidingen en kwam bij café Samsom in Nijmegen in aanraking met andere bieren dan pilsener. Maar belangrijker nog was zijn ontmoeting daar met Has van Goethem die bij dat café verantwoordelijk was voor de inkoop van bieren. Thijssen noemt hem zijn biermentor en inmiddels zijn ze al jaren collega's binnen het bedrijf Bierbewustzijn.nl en Bierproeven.nu. 

Interesse omgezet in trainerschap 

“Has weet enorm veel van de geschiedenis van bier terwijl ik juist heel erg geïnteresseerd ben in productbehandeling." Die interesse heeft Thijssen omgezet in een trainerschap. Zijn focus ligt op bierbehandeling, biervaardigheden en bierverkopen en zo heeft hij al veel mensen in horeca en retail getraind. Zijn collega Has is de man van de feiten en de kennis over bieren, brouwerijen en biergeschiedenis. Samen met hun collega Mathijs vormen ze het team van Bierbewustzijn. "Has is Certified Cicerone , Mathijs is in oktober officieel biersommelier en ik heb beide titels", vertelt Thijssen. 

Ervaring en talenten 

De diversiteit van bieren, de storytelling en de adviezen zijn de punten waar Thijssen zijn eigen talenten vooral ziet liggen en hij vindt het ook leuk om dat te doen. “De commerciële kant trekt mij enorm aan. Ik heb in alle typen horecabedrijven gewerkt en grote ervaring opgedaan. Daarnaast heb ik een opleiding tot docent gevolgd, zodat ik ook in staat ben om trainingen te organiseren die didactisch goed in elkaar zitten. Ik wil een positieve gedragsverandering teweegbrengen bij de cursisten en een van de onderdelen van de opleiding is dan ook een tapwedstrijd."

inzet- Ivo kelder-1

Opleidingen

De coronacrisis zorgde voor een zware tijd voor Bierbewustzijn, maar ze hebben het overleefd en daar is hij trots op. “We trainen iedereen die professioneel met bier werkt, van slijterijmedewerkers tot brouwerijmedewerkers en hun klanten, zoals de horeca. Eigenlijk de hele keten. Ons doel is om de bierkennis in Nederland te vergroten."

Focus op vaardigheden 

Thijssen wil zijn trainingen niet vergelijken met andere bieropleidingen, maar hij benadrukt wel dat de focus heel erg op vaardigheden ligt en dat hij in die zin geen concurrent vormt voor bijvoorbeeld de StiBON-bieropleidingen. 

Laagdrempelig 

“Onze opleiding Bierbekwaam is in feite een eerste stap naar een cursus om cicerone te worden, waarna je de titel certified bier server verdient. De trainingen zijn offline, het examen is online. Dat is natuurlijk een mooie opleiding voor mensen die in de horeca werken en het doel is om met de opleiding Bierbekwaam 1 te zorgen dat mensen zelfverzekerd achter de bar staan. Het is een laagdrempelige opleiding die helemaal is gericht op het werken achter de bar en het trekt cursisten uit heel Nederland.” 

Artikel delen