Productie Nederlandse wijn iets gedaald in 2021

RodeWijn_Druiven_Unsplash
Tags: wijn

Productie Nederlandse wijn iets gedaald in 2021

De Nederlandse wijnboeren hebben in 2021 zo’n 7.529 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is een lichte daling vergeleken met een jaar eerder en iets minder dan het vijfjarig gemiddelde meldt de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten. Opvallend is dat het aandeel rode wijn is gegroeid.

 

Wijnjaar 2021

De totale productie van 7.529 hectoliter wijn is iets lager dan het vijfjarige gemiddelde. Van 2017 tot en met 2021 was dat namelijk zo’n 7.672 hectoliter. In totaal waren er wel meer hectare wijngaarden. Het areaal groeide door tot 275 hectare.

Minder oogst 

Dat de druivenoogst iets lager is uitgevallen ondanks dat er meer wijngaarden waren, heeft te maken met de weersomstandigheden in 2021. Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP): "Het was namelijk een grillig jaar met een bijzonder koud voorjaar. De wijnstokken groeiden daarom minder snel. Omdat het vervolgens in de zomer warm en nat was, ontstond er valse meeldauw die de druiven aantastten. Het gevolg: minder oogst. Wijnboeren zijn desondanks tevreden met de kwaliteit van de geoogste druiven."

Meer rode wijn

Opvallend is dat in 2021 het aandeel rode wijn is gegroeid en daarmee het aantal witte wijnen gedaald. Bijna dertig procent van de productie is rode wijn, waar dat vorig jaar nog een kwart was. Een mogelijke oorzaak van deze stijging is dat de valse meeldauw met name bij witte rassen voor problemen zorgde. 

Het aantal wijnen met de BOB-status (Beschermde Oorsprongsbenaming) is ook gedaald. Dit heeft onder andere te maken met de lagere oogstopbrengsten. Daarnaast is er vanaf 2021 voor alle BOB’s een vereiste organoleptische keuringsprocedure.

WijnOpslag_Unsplash
Artikel delen