Rick Kempen: ‘Stuitend dat het overheidsbeleid alcoholvrij bier in de weg zit’

Bierambassadeur Rick Kempen
Tags: video

Rick Kempen: ‘Stuitend dat het overheidsbeleid alcoholvrij bier in de weg zit’

Op de Horecava spraken we Rick Kempen, bierambassadeur van Bier&Co. We vroegen hem wat hij voorziet voor alcoholvrij bier dit jaar. Hij vindt het stuitend dat het overheidsbeleid alcoholvrij bier in de weg zit. Bekijk het video-interview óf lees het artikel hieronder.

Video-interview

Elke bierstijl heeft een 0.0-variant

Rick Kempen: "Als je vraagt wat zie je in 2023 gebeuren op het gebied van alcoholvrij bier dan zie ik een tweedeling. Aan de ene kant willen we allemaal heel graag er alles aan doen om een consument bewust te laten genieten van bier. We willen hen faciliteren op dat gebied door het verder creëren van verschillende smaken van alcoholvrije en alcoholarme alternatieven. Hierin is de bierwereld ongelofelijk innovatief en creatief. Er is bijna geen bierstijl meer die niet ook een alcoholvrije variant heeft."

'Onbegrijpelijk dat de verbruiksbelasting omhooggaat'

Alcohol ligt onder vergrootglas

"Je merkt dat alcohol als genotsmiddel en als roesmiddel steeds meer onder een vergrootglas komt te liggen. In die zin is het jammer dat de overheid daarin niet meer faciliterend en meedenkend is. Ik vind het onbegrijpelijk dat de verbruiksbelasting omhooggaat en bierliefhebbers die alcoholarm en -vrij bier willen drinken, worden ontmoedigd door een lastenverzwaring vanuit de overheid.

Dat is voor kleine brouwerijen heel lastig. We hebben duizend brouwerijen in Nederland, waarvan de kleine brouwerijen in staat zijn om smaakvolle en verrassende alcholvrije bieren te maken. Zij worden door die lastenverzwaring ontmoedigd om dit te doen. Dat is zo jammer. Als we nu echt willen dat de consument makkelijker verstandige keuzes maakt dan vind ik het onbegrijpelijk, dat de overheid daarin eerder belemmerend optreedt dan dat zij faciliterend optreedt. Ik hoop dat we dat schip nog kunnen keren voordat we daarin ten hele gaan dwalen", vertelt Rick Kempen.

Artikel delen