Rumcocktail Mai Tai: tropische tiki-klassieker

Mai Tai - mmv Ming Chao

Rumcocktail Mai Tai: tropische tiki-klassieker

De cocktail Mai Tai is een tiki-klassieker en een ware publiekslieveling. De originele cocktail is met Jamaicaanse rum en Martinique rhum, limoensap, sinaasappellikeur en orgeat-siroop, al kun je ook variëren met de ingrediënten. Doe dit vooral met de verschillende soorten rum, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tekst: Ingmar Voerman
Openingsfoto: Ming Chao - mmv Duke of Tokyo
Foto kader: The Rumah

Legendarisch

De rumcocktail Mai Tai begint bij de legendarische Victor ‘Trader Vic’ Jules Bergeron. Trader Vic wordt wereldwijd erkend als de bedenker van de Mai Tai. De legende gaat dat Trader Vic in 1944 de cocktail creëerde voor twee vrienden uit Tahiti in San Francisco, Verenigde Staten. De tiki-cocktail dankt zijn naam aan de overweldigende reactie van de vrienden na de eerste slok: ‘Mai tai-roa aé!’ (Fantastisch, de beste!).

Die andere legendarische naam uit de geschiedenis van tiki-cocktails, Ernest Raymond Beaumont Gantt oftewel Donn the Beachcomber, wordt minder vaak maar zeker ook genoemd als uitvinder van deze cocktail. Hij zou de Mai Tai in 1933 bedacht hebben in zijn gelijknamige bar in Hollywood. Waar geen discussie over bestaat is dat Trader Vic de Mai Tai, de cocktail en het cocktailrecept wereldwijd op de kaart heeft gezet en verspreid.

Smaak

De Mai Tai is een klassieke tiki-cocktail, en volgt de principes van een punch (zuur, zoet, sterk, zwak). De verhoudingen qua zoetzuur zijn natuurlijk onderhevig aan het lokale smaakpalet, maar de combinatie van gerijpte, funky Jamaicaanse rum met de explosieve groene tonen van een mooie rhum agricole uit Martinique maakt mij al bijna poëtisch. Mix dit met fris limoensap, zoetfruitige Orange Curaçao-likeur en de amandeltonen van de orgeat-siroop en je hebt een knaller van een publieksfavoriet. De Mai Tai is een uitgebreide, tropische twist op de gevierde oer-rumcocktail daiquiri.

*Tekst gaat verder onder het grijze kader en de foto

Mai Tai – Trader Vic, 1944

Mai-Tai-Cocktail

Ingrediënten:

  • 30 ml gerijpte Jamaicaanse rum
  • 30 ml witte Rhum Agricole, A.O.C. Martinique
  • 15 ml Orange Curaçao
  • 30 ml limoensap
  • 15-20 ml orgeat

Werkwijze: Schenk de ingrediënten in een groot tumblerglas, ofwel een Double Old Fashioned. Voeg hieraan crushed ijs toe tot de rand en swizzle de cocktail met een swizzle stick. Schep extra crushed ice bovenop het glas en garneer met een rietje, een limoenschijfje en een munttopje.

Variëren

Eigenlijk is dit recept zo ijzersterk dat het aan te raden is om te variëren met de uitvoeringen van de bestaande ingrediënten. Er is genoeg rum om mee te experimenteren, zelfs binnen de specifieke eilanden. De sinaasappellikeur (klassiek Orange Curaçao) kun je inwisselen voor een Triple Sec of een zoet bittere Campari. En dit is al heiligschennis natuurlijk (en ook een soort Jungle Bird).

Vers limoensap is heilig, orgeat-amandelsiroop ook wel, maar je kan dit deels vervangen voor een siroop van een ander suikersoort. Een vleug Ancho Reyes chili-likeur of wat drupjes Hellfire Bitters is ook een leuke toevoeging. Ook een float van de Jamaicaanse Wray & Nephew Overproof Rum bovenop de cocktail kan altijd. Steek dit vooral ook in de fik.

Artikel delen