Samenwerking Les Généreux & Charles Heidsieck

Tags: wijn

Samenwerking Les Généreux & Charles Heidsieck

In de wijnwereld is deze maand een mooie samenwerking tot stand gekomen. Les Généreux is sinds kort de importeur van het prestigieuze Champagnehuis Charles Heidsieck. Om dit te vieren, organiseerde de wijninkooporganisatie op 26 augustus een exclusieve proeverij met exportmanager Maxime Watelet en Nederlands Champagne-expert Gert Crum. Een waardige bezegeling van de samenwerking.

Nieuwe aanwinst in het Nederlandse assortiment

Dat beide partijen in feeststemming zijn, behoeft weinig toelichting. “We are thrilled to start working exclusively with Les Généreux in The Netherlands”, aldus Stephen Leroux, CEO van Charles Heidsieck. Ook Les Généreux is zeer verheugd over de nieuwe aanwinst in het assortiment. De inkooporganisatie zal Charles Heidsieck gaan vertegenwoordigen op de Nederlandse markt via de partnerwijnwinkels, die verkopen aan horeca en consumenten.

Waardering voor Champagnes Charles Heidsieck charles heidsieck wijngaard

Charles Heidsieck behoort tot de grandes marques (de meest prestigieuze huizen) van de Champagne en is de lieveling van vele wijnexperts. Expert Tom Stevenson waardeert Charles Heidsieck in zijn Champagne-bijbel met een score van maar liefst 97 punten, waarmee het alleen Krug boven zich heeft. Kortom, trouvailles bestaan nog, zélfs in de Champagne.

Onderscheidend voor de stijl van Charles Heidsieck is het gebruik van een groot aandeel reservewijnen (wijnen uit eerdere oogstjaren) tot wel vijftien jaar oud, in combinatie met een lange rijping in de schitterende, twee millennia oude, in kalk uitgegraven kelders in Reims.

charles heidsieck Blanc des Millénaires

De Charles-Champagnes zijn dan ook complex, genereus en gastronomisch in stijl. Het visitekaartje van het huis is de Brut Réserve. Deze blend van jaargangen bestaat uit maar liefst 40% reservewijnen en wordt door Tom Stevenson omschreven als ‘serious competition’ voor Krugs Grande Cuvée. Ook de overige Charles-Champagnes krijgen al jarenlang topscores bij autoriteiten als Jancis Robinson, Decanter en The Wine Advocate.

Primeur twee nieuwe millésimés in Nederland

Wat de proeverij extra bijzonder maakte, is de release van maar liefst twee nieuwe millésimés: Champagnes uit één oogstjaar. De zeer exclusieve en iconische Blanc des Millénaires 2006 en de Brut Millésimé 2012 zijn onlangs voor het eerst op de internationale markt gepresenteerd en beleefden gisteren officieel hun primeur in Nederland.

Blanc des Millénaires 2006 en de Brut Millésimé 2012

charles heidsieck Brut Millésimé

De Blanc des Millénaires is een van de beste blanc de blancs (Champagne gemaakt van 100% chardonnay). Hij wordt alleen in absolute topjaren gemaakt; de 2006 is nog maar de zesde editie, na 1983, 1985, 1990, 1995 en 2004. “Een Montrachet met mousse”, zo oordeelde Gert Crum.

Bijzonder aan de nieuwe Brut Millésimé is dat deze gemaakt is in het aanvankelijk onmogelijke oogstjaar 2012, dat uiteindelijk toch nog weersomstandigheden gaf voor druiven van vintage-waardige kwaliteit. Chef de cave Cyril Brun is zeer tevreden over het eindresultaat en typeert zijn 2012 als ‘dangerously drinkable’. Beide Champagnes zijn vanaf nu in Nederland te koop.
Artikel delen