Speijck in Oisterwijk: warm restaurant met oog voor kwaliteit

Speijck in Oisterwijk

Speijck in Oisterwijk: warm restaurant met oog voor kwaliteit

Het Brabantse Oisterwijk staat bekend om zijn bourgondische, gastronomische lifestyle én uitgestrekte wandelgebieden. Op de grens tussen dorp en bos ligt Restaurant Speijck. “Wij vormen de poort naar het buitengebied”, vertelt Milou Doomen, één van de vier enthousiaste nieuwe eigenaars. Ze moderniseerden het oude ‘Klein Speik’, mede door bier, en kozen daarbij voor Swinkels Family Brewers.

Foto's: Rob Lipsius
Openingsbeeld van links naar rechts: Milou Doomen, Rick van Berkel, Rob Closmann en Merel Luijpen

Restaurant Speijck in zijn nieuwe vorm startte afgelopen februari, nog in coronatijd. Best pittig want er waren zo veel onzekerheden: komt corona misschien weer terug? Komen de gasten wel terug? Vinden we genoeg personeel? Het restaurant telt honderd couverts binnen en nog eens honderd zitplaatsen op het terras. Er werken 25 horecamedewerkers en een eventplanner. Ga er maar aan staan. Milou Doomen, Rick van Berkel, Merel Luijpen en Rob Closmann waagden het erop.

Merken moderniseren

De bieren bij ‘Speijck’ komen van Royal Swinkels Family Brewers uit Lieshout. “Een prettige samenwerking”, volgens Doomen. “Zij zijn eigenlijk met hetzelfde bezig als wij: een kwaliteitsslag maken, een sprong naar voren in assortiment, aankleding, presentatie, kwaliteit en service. Allebei werken we aan modernisering van ons merk. Kijk maar naar de uitstraling van hun taps, de nieuwe parasols, gave windschermen, bierkaarten, tafelhouders en zelfs een extra c in Swinckels’, hun superior pilsener. Bovendien zijn we beide Brabantse bedrijven, we verstaan elkaar.”

‘Met Swinkels Family Brewers maken we een kwaliteitsslag’

Het nieuwe Speijck drinks, bites and more maakte de move van het chic formele restaurant Klein Speik - gevestigd in een 174 jaar oud pand, met een wat oudere, voornamelijk wijndrinkende clientèle - naar een warme moderne omgeving waarin iedereen zich thuis voelt. “Een goedgetapte pils of mooi speciaalbier horen daar helemaal thuis”, zegt Doomen. “Ja, ook naast het bord. Niet wég met de wijn, zeker niet. Het hoeft ook geen biercafé te worden. Meer dat we onze eetgasten nu een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden. En nog lokaal ook want brouwerij De  Koningshoeven, waar La Trappe wordt gebrouwen, zit in Berkel-Enschot, letterlijk op fietsafstand.”

Speijck in Oisterwijk_Fotograaf Rob Lipsius
Rob Closmann en Milou Doomen, mede-eigenaren van Speijck

Kweekvijver

Nestor en mede-eigenaar Rob Closmann illustreert de veranderingen treffend: “In het verleden werden de zalen alleen gebruikt voor condoleances. Wij verjongden het concept naar een toegankelijke, moderne omgeving waarin net zo makkelijk wordt gerouwd als getrouwd (erkende trouwlocatie!), jubilea worden gevierd en babyshowers gegeven.”

De laatste partner in Speijck is chef-kok Rick van Berkel, die met vier man de keuken bestiert en een toekomstbestendige nieuwe kaart neerzette. Net als Doomen werkte hij al langer voor Closmann en Luijpen, die ook eigenaar zijn van het Oisterwijkse Hotel Meneer van Eijck; grand café en vergaderlocatie en ‘Het Boscafé’, restaurant met terras en grote speeltuin, midden in de bossen.

Swinckels terras_Fotograaf Rob Lipsius Swinckels bier_Fotograaf Rob Lipsius

Bierkaart

Op de bierkaart van Speijck staan van de tap: Swinckels’ pils, La Trappe Witte Trappist, Blond, Dubbel, Tripel en Isid’Or. Rodenbach Fruitage en een wisselend bier. Op fles: Swinckels’ 0.0, Weihenstephaner 0.5%, De Molen Fruit & Kruid, De Molen Water & Vuur IPA en La Trappe Quadrupel.

Waarom ze met zijn vieren met Speijk zijn begonnen is eigenlijk een combinatie van factoren. “We groeiden uit ons jasje in de andere vestigingen”, zegt Closmann. “We waren wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en Milou en Rick wilden heel graag voor zichzelf beginnen. Ik stel me graag op als coach/begeleider. Vanuit de kweekvijvergedachte wilde ik wel meedoen.  Dat maakte het krappe budget iets ruimer. Veelbelovende medewerkers bied ik graag een kans. Bij ons kan je echt doorgroeien, tot aan een eigen bedrijf aan toe. In deze tijden van personeelskrapte is dat een groot voordeel. We helpen elkaar, zijn eerder een vriendenteam of een familie dan collega’s.”
Speijck Oisterwijk_Fotograaf Rob Lipsius
Restaurant Speijck in Oisterwijk
Artikel delen