Startenders Awards 2023: bartenders zetten Lovelee in Amsterdam op z'n kop

Startenders Awards

Startenders Awards 2023: bartenders zetten Lovelee in Amsterdam op z'n kop

Nacht in, nacht uit bezorgen bartenders met hun service en skills gasten een onvergetelijke avond. Maar op dinsdag 5 september ging de avond voor één keer helemaal over hen. De Startenders Awards keerden terug om de besten van de Nederlandse barindustrie te onderscheiden. In nachtclub Lovelee in Amsterdam kwamen meer dan vierhonderd bartenders samen voor de uitreiking van negen awards. En de nodige cocktails om het te vieren, onder andere de spirits Gin Mare en de nieuwe Jack Daniel’s Bonded en Triple Mash zorgden voor gevulde glazen. Lees hieronder wie de winnaars zijn!

Van de bartenders voor de bartenders

Voor het tweede jaar op rij werden de Startenders Awards uitgereikt aan de sterren van de barindustrie. In de jury: de bartenders zelf. Geïnspireerd door de vroegere Gouden Strik Awards, opgezet door Fjalar Goud en Misja Vorstermans, laten de Startenders Awards bartenders zelf winnaars nomineren en kiezen.

De Startenders Awards werden in 2022 gestart vanuit het Red Carpet-team van A Brand New Day, de Nederlandse importeur van merken zoals Woodford Reserve, Angostura Rum en Campari. Red Carpet is een drankportfolio en platform dat met input van toonaangevende Nederlandse bartenders ontwikkeld werd. Het team organiseert trainingen, seminars, competities en educatieprogramma’s rond luxe spirits en de high end barindustrie.

Met de Startenders Awards wil het team op een onpretentieuze manier erkenning geven aan de mensen die hun branche bijzonder maken, waarbij de industrie zelf kandidaten aandraagt, de top drie nomineert en de uiteindelijke winnaar kiest. Ciro Adriano de Georgio, mede-organisator van de Startenders Awards: "Ze hebben persoonlijkheid, ze snappen hospitality, zijn creatief en kunnen anderen inspireren. Maar ze hebben vooral ook heel veel lol.”

*Tekst gaat verder onder het grijze kader

De Startenders 2023

  • Ex Nebulae - Young Talent: Eva Besse (Law & Order Amsterdam)
  • Galaxy Keepers – Best Bar: The Rumah (Rotterdam)
  • Darth Vader – Best Brand Ambassador: Ciro Adriano de Georgio (A Brand New Day)
  • The Flash – Fastest Bartender: Rick de Groot (Bar Break Rotterdam) & Andrei Talapanescu (Vesper Amsterdam)
  • Pole Star - The most inspiring bartender: Andrea Boi (Law & Order Amsterdam)
  • The Pineapple - Best Host: Eva Stathaki (The Rumah Rotterdam)
  • Eureka! - Most Creative Bartender: Stefan Sumual (Feijoa Amsterdam)
  • Risus - Most fun and entertaining bartender: Hanna Köhler (The Rumah Rotterdam)
  • Hall of Fame: Andrew Nicholls

De sterren

Er waren negen categorieën, maar er gingen uiteindelijk tien bartenders met een titel naar huis. De winnaar van ‘The Flash’ award voor de snelste bartender werd ter plekke bepaald met een speed round. De razendsnelle ronde die enkele minuten had moeten duren, werd door een meervoudig gelijkspel de langste, maar gelijk ook de spannendste ooit. Na meerdere rondes waarin Rick de Groot en Andrei Talapanescu tot op de seconde gelijk eindigden, kon de award enkel gedeeld worden.

Ook bij de ‘Woodford Reserve Pole Star’ award voor de grootste inspirator binnen de industrie, ver- schenen er meerdere bartenders op het podium. Andrea Boi, de winnaar van de categorie, kon zelf niet aanwezig zijn. Maar geheel in lijn met het thema van de award werd de prijs overhandigd aan iedereen die ooit bij hem in de leer was.

*Tekst gaat verder onder de foto van bartender Andrei Talapanescu

Bartender_Andrei_Talapanescu

Hall of Fame

Naast de losse awards, voegen de Startenders Awards ook ieder jaar iemand toe aan de Hall of Fame. Voorgaande jaren waren het industrie-iconen Ingmar Voerman, Ricardo Sporkslede, Arno van Eijmeren en Timo Janse die een plekje in de eregalerij verdienden. Dit jaar voegde het team van Red Carpet daaronder een oorverdovend gejuich van de zaal – Andrew Nicholls aan toe. Fjalar Goud, ISAAC Company en sponsor van de Hall of Fame:

'Hij begon als jonkie in deze branche en gedurende de jaren bleef hij zich ontwikkelen'

"Zo werd hij een cocktail-Wikipedia en een ware meester in mixologie. Hij won competities, runde zijn eigen bar, inspireerde mensen en verspreidde zijn liefde voor rum. Hij was een mentor voor velen van ons. Andrew is dan misschien niet reusachtig van formaat, maar hij had een enorme impact op de Nederlandse bartenderscene en hij blijft zijn stempel drukken op onze industrie!”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Andrew_Nicholls_Cocktail
Andrew Nicholls (rechts)

Meer over Startenders Awards

Benieuwd naar meer informatie over de Startenders Awards? Klik op onderstaande rode button!

Klik hier voor meer informatie over de Startenders Awards!

Artikel delen