Tecán Tequila is de perfecte smaakmaker in cocktails

Tecán Tequila

Tecán Tequila is de perfecte smaakmaker in cocktails

Bij trattoria Ceppi’s in Amsterdam serveert barmanager Nikos Drakos graag verrassende cocktails met Tecán Tequila. Zoals bijvoorbeeld de Espresso Tecán en de Paloma, waarvoor de gasten graag terugkomen.

Foto's: Vincent Vink

Barmanager Nikos Drakos houdt van experimenteren. Sinds de opening van de Amsterdamse trattoria Ceppi’s een paar jaar geleden is hij als barmanager verantwoordelijk voor alle drank in de zaak. Nikos: “Gasten kunnen hier terecht voor heerlijke Italiaanse gerechten. In de weekenden hangt er na elf uur ’s avonds een echte party vibe en serveren we goede cocktails.”
'Niks mis met een fijne Espresso Martini, maar een beetje variatie kan geen kwaad'

Op het cocktailmenu van Ceppi’s staan, behalve de usual suspects, ook klassiekers-met-twist. “Niks mis met een fijne Espresso Martini, maar een beetje variatie kan geen kwaad”, aldus Nikos. Een verrassende cocktail op de kaart van de trattoria is bijvoorbeeld de Espresso Tecán, een mix van espresso, koffielikeur, vanillesiroop en de tequila Tecán. “Tecán heeft een karakteristieke vanillesmaak - een gouden combi met de espresso en vanillelikeur. De cocktail is in korte tijd heel populair geworden hier, gasten komen ervoor terug. Ze drinken ‘m vaak na het diner, als vloeibaar, boozy dessert.”

Espresso Tecán
De Espresso Tecán

Paloma

Tecán – de naam is een samenvoeging van tequila en bacán, de uitdrukking die in sommige landen in Latijns-Amerika wordt gebruikt voor charmante mensen met flair en zelfvertrouwen – staat al een tijd hoog op Nikos’ lijstje van favoriete dranken. Hij gebruikt het tequilamerk ook voor Paloma, de cocktail van tequila en grapefruitsap. “Die twee houden elkaar perfect in balans en maken een heerlijk frisse cocktail, bijvoorbeeld voor op het terras. Hier bij Ceppi’s is de Paloma inmiddels een ware hit, en daarbuiten ook trouwens. Ja, dat is deels aan ons te danken”, lacht Nikos. Ook drinkt de barmanager Tecán graag puur: “Een blok ijs in een tumbler, Tecán erin en nippen maar. Heerlijk.

Lange rijping en fermentatie

De fijne zachte smaak en afdronk van Tecán zijn te danken aan de voornaamste grondstof (blauwe agave) en het bijzondere productieproces: waar de meeste reposado’s drie tot vier maanden gerijpt worden, krijgt Tecán maar liefst acht maanden de tijd om te rijpen, op nieuw Amerikaans eiken. Ook de lange fermentatie van de agave - vier keer zo lang als bij de meeste tequila’s - geeft het merk zijn kenmerkende zachte afdronk.

Tecán valt niet alleen bij Nikos en de gasten van Ceppi’s in de smaak; al 180 horecahotspots, waaronder de 31 succesvolle zaken van 3WO in Amsterdam, serveren het tequilamerk. Als het aan Nikos ligt, wordt tequila de nieuwe gin. “Ik kan ook echt genieten van een goede gin, maar we zijn klaar voor een nieuwe drank die de horeca gaat veroveren. Met Tecán moet dat lukken.”

Tecan Tequila Tecan Tequila_paloma

Tecán Tequila Old Fashioned (links) en de Paloma (rechts)
Artikel delen