Cocktail-expert Ingmar Voerman: ‘Tequila beleeft comeback in NL’

Tequilla

Cocktail-expert Ingmar Voerman: ‘Tequila beleeft comeback in NL’

2023 wordt de comeback van de Mexicaanse agave spirit tequila. Wereldwijd al populairder dan ooit, en ook in Nederland zit de groei erin.

Tekst Ingmar Voerman
Openingsfoto: Cocktails met tequila tijdens de Entree Awards, fotograaf Samuel van Leeuwen 

Wat is tequila ook alweer? 

Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave wordt gedistilleerd in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico, met als centraal middelpunt het stadje Tequila in de staat Jalisco. De agaven rijpen zo’n zeven tot acht jaar (soms langer) in de Mexicaanse zon voordat ze gekapt worden.  Vervolgens worden ze gestoomd (meestal in stenen ovens: hornos), gecrushed, gefermenteerd en gedistilleerd.

Om tequila te mogen heten moet het distillaat voor minimaal 51% van agave gemaakt zijn. Kwalitatieve tequila is in de regel gemaakt van 100% agave, en ontleent hier ook haar pure agavesmaak aan – die soepel van grassig naar vegetaal naar fruitig en aards kan bewegen. Na het distilleren mag de spirit nog even rusten, meestal op stalen tanks, en meestal twee maanden. Tequila mag gebotteld worden op 35% alcohol, vaak iets tussen de 38 en 50%. 

Vier stijlen 

Tequila kent vier erkende stijlen: Blanco (maximaal twee maanden oud, geen toevoegingen toegestaan), Joven of Oro (Blanco met toevoegingen), Reposado (twee tot 6 maanden rijping op eikenhouten vaten), Añejo (minimaal één jaar houtrijping) en Extra Añejo (minimaal drie jaar houtrijping). Een nieuwe innovatie is Cristalino tequila, dit is feitelijk transparante, gefilterde Añejo tequila. Tequila-puristen zweren bij het onvervalste agavekarakter van een blanco, terwijl de varianten met meer houtrijping juist ook de whiskydrinkers weet te bekoren. 

Populair: margarita en paloma 

De populairste cocktail met tequila is de margarita: klassiek een friszure mix van twee delen blanco tequila, één deel triple sec en één deel limoensap, geshaket en geserveerd in een margaritaglas. Nummer twee is de paloma: een highball met blanco tequila, limoensap en grapefruitsoda. Beide cocktails zijn populair met een zoutrand. Beide simpele, frisse cocktails die staan als een huis door het stoere karakter van de agave spirit. Deze cocktails kun je makkelijk opwaarderen door te variëren met verschillende stijlen tequila of mezcal, (citrus) fruit, groente, kruiden, pepers en specerijen.  

Margarita_Tequilla_Cocktail_2 Margarita_Tequilla_Cocktail


Margarita (links) en paloma (rechts)

Artikel delen