Texels Skiller Wit is jaarrond een hardloper bij proeflokaal de Boom in Alkmaar

Edwin Kat van biercafé De Boom in Alkmaar

Texels Skiller Wit is jaarrond een hardloper bij proeflokaal de Boom in Alkmaar

Bij Proeflokaal De Boom in Alkmaar kunnen gasten dankzij het grote drijvende terras op de gracht nu jaarrond buiten zitten. Sinds eigenaar Edwin Kat het speciaalbiercafé - meer dan honderd bieren op de fles, vijftien tapkranen - bijna twaalf jaar geleden overnam, schenkt hij al de bieren van Texels. Een van de huidige hardlopers is Texels Skiller Wit. “Een echte allemansvriend, perfect voor op het terras.”

Foto's: Pim Ras

Proeflokaal De Boom

Langs de gracht in het centrum van Alkmaar ligt Proeflokaal de Boom, al 35 jaar een begrip in de regio. Edwin Kat is met zijn partner Mylène van Os inmiddels bijna twaalf jaar eigenaar van het speciaalbiercafé, dat meer dan honderd bieren op fles schenkt en vijftien tapkranen heeft. Iedereen voelt zich hier thuis, volgens Kat, die al zijn hele leven in de horeca werkt en de zaak overnam van lokale horecagrootheid Hans Bezembinder.

Je kunt De Boom gerust de huiskamer van Alkmaar noemen, zegt hij. “Onze gasten variëren in leeftijd tussen de 18 en de 90, van bouwvakker tot rechter, van vaste lokale gasten tot dagjesmensen en toeristen. We hebben ook een regiofunctie, je ziet dat veel inwoners van omliggende dorpen hier in het weekend afspreken. Boven ons is het Biermuseum gevestigd, dat staat in de Lonely Planetgids, waardoor ook de toeristen ons weten te vinden.”

*Tekst gaat verder onder de foto's

Proeflokaal-De-Boom-Alkmaar-Interieur-Tap-Texels-Bier
Texels Skiller Wit van de tap (links) en Proeflokaal De Boom in Alkmaar (rechts)

Drijvend terras

In coronatijd werd het bedrijf eigenlijk pas echt volwassen, zegt Kat. Ze kochten het pand naast hen, dat nu als opslag wordt gebruikt en legden een groot drijvend terras aan van zo’n 80 m2. Het terras is overdekt, met heaters onder de parasols en daardoor jaarrond te gebruiken. “Het is hier heerlijk zitten. In de zomer in het zonnetje, maar ook nu, in de winter.

'Je merkt dat het terras ons proeflokaal een enorme boost heeft gegeven'

Je merkt dat het terras ons proeflokaal een enorme boost heeft gegeven. We konden binnen altijd al zo’n tachtig gasten ontvangen, maar hetzelfde aantal nu ook buiten. Dat scheelt enorm. We zijn van zeven naar zeventien medewerkers gegaan en ook onze omzet is flink gestegen.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Terras-Proeflokaal-De-Boom-Alkmaar
Drijvend terras van Proeflokaal De Boom in Alkmaar

Terrasbier

Twee taps van Proeflokaal De Boom zijn standaard ingeruimd voor het bier van Texels. Dat schenken ze al sinds Kat en Van Os in 2012 de zaak overnamen. “De contacten met de brouwer zijn al jaren goed, we zijn ook bij de brouwerij op het eiland geweest. Het is een sterk merk, een begrip en heeft ook op toeristen een bepaalde aantrekkingskracht.

'Een echt witbier moet je van de tap schenken, daar komt-ie het best tot z'n recht'

Skuumkoppe is natuurlijk het bekendst, dat verkopen we al sinds het begin, en in de loop der jaren kwamen er steeds meer soorten speciaalbier bij. We hebben op een wisseltap altijd de seizoensbieren van Texels, van de lente (Springtij) tot herfst (Jutters Bock). Texels is het ideale terrasbier, zeker nu gasten hier alle seizoenen buiten kunnen zitten.”

Op dit moment schenken ze van de tap Texels Zeebries Blond. Een speciaalbier, redelijk laag in alcohol dat volgens Kat mooi bij deze periode past, zo richting de lente. “En verder hebben we nu jaarrond de Texels Skiller Wit op de tap. Een echt witbier moet je van de tap schenken, daar komt-ie het best tot z’n recht. Texels Skiller Wit is een mooi witbier, dat dankzij de citrustonen lekker fris is. Een echte allemansvriend, perfect voor op het terras. Het is niet alleen in de zomer een hardloper, maar ook nu in de wintermaanden wordt het bier veel besteld.”

*Tekst gaat verder onder de foto

Edwin-Kat-Mylène-Van-Os-Proeflokaal-De-Boom-Alkmaar
Edwin Kat en Mylène van Os

Texels Skiller Wit

Texels-Skiller-Wit-Bier

Texels Skiller Wit is een witbier gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. Door zijn volle smaak en hints van citrus en kruiden is dit speciaalbier een zalige dorstlesser, op ieder moment en in ieder seizoen. Dit witbier is vernoemd naar het vissersdorp Oudeschild, de plaats waar de Texelse Bierbrouwerij is gevestigd.

Texels Skiller Wit is fris, kruidig en stralend als het eiland zelf en komt het beste tot zijn recht bij een drinktemperatuur van zes graden. Texels Skiller Wit is ook zeer geschikt om te pairen met gerechten, serveer het witbier bijvoorbeeld bij Mineola tagliatelle, crackers met vers gerookte paling of paella met zeevruchten.

Artikel delen