Tulpenbier is Nederlands Nieuwe 2021

Tags: bier

Tulpenbier is Nederlands Nieuwe 2021

Deze week werd bekend welk bier de jury heeft verkozen tot de Nederlands Nieuwe 2021. Dutch Tulip Beer uit Harlingen is de winnaar.


Tulpenbier
Annelies Hornstra van Brouwdok/100% LEAF brouwde het winnende Tulip Beer. Foto: Marry Kramer

Nederlands Nieuwe is een wedstrijd voor brouwers, uitgeroepen door Henri Reuchlin van Bierburo, om brouwers te inspireren en aan te zetten tot creativiteit. De meeste biertypen die we in Nederland drinken zijn niet van origine in Nederland ontstaan. Het idee achter de wedstrijd Nederlands Nieuwe, is te zien of brouwers in staat zijn een nieuw, typisch Nederlands biertype te ontwikkelen.

De jury, bestaande uit Peter Klosse, Marco Philipsen, Jet van de Griendt en Pepijn van der Waa, proefde blind. Jurylid Marco Philipsen: “We hebben eerst het bier blind beoordeeld op technische aspecten en smaak. Het enige wat we wisten waren de bijzondere ingrediënten om het te kunnen plaatsen. Hier gaven we een score voor. Vervolgens kregen wij de tekst met het verhaal achter het bier te lezen. Deze beoordeelden we op originaliteit, creativiteit, lokale herkomst, duurzaamheid, etc. Hier gaven we ook een score voor. Beide scores bij elkaar werd het uiteindelijke resultaat. Vervolgens werden er net zoals bij de Dutch Beer Challenge, nog wat argumenten met elkaar gedeeld om tot de uiteindelijke winnaar te komen.”


Tulpenbier
Tulpenbier: Dutch Tulip Beer. ©Marry Kramer

Hoofdrol voor tulpenbol

Zo kwam de jury stapsgewijs tot een eerste keuze. Er waren 15 inzendingen van 13 brouwerijen. Er was bijvoorbeeld ‘Takkenbier’ uit Everdingen en Mergelbier uit Zuid-Limburg. Maar de winnaar van Nederlandse Nieuwe 2021 is Dutch Tulip Beer van Annelies Hornstra van Het Brouwdok In Harlingen. Zij is ambassadeur van de brouwerij en partner van brouwer en oprichter Gerard Ypenga. Ze brouwt er eigen bieren op een kleine 20-liter installatie. Vorig jaar maart was dat anders. Op 9 maart 2020 werd op de 200 liter Speidel, bij volle maan, een Tulpenbier gebrouwen. Een idee van Annelies. Er werd gebruik gemaakt van tulpenbollen uit Noord-Holland. “Ik ben dol op tulpen. Het is iets waar ik erg blij van word en ik had altijd al de wens om er iets meer mee te doen. We hebben er een batch van gebrouwen, maar een week later ging de horeca dicht,” vertelt ze. “Het bier zat nog niet in de fles toen het project al abrupt stilviel. Nou ja, stil; de ideeën bleven nog even opgeslagen in de bol.”

Lokaal

Tulpenbollen in bier, je moet er maar opkomen. “Op het CRAFT-congres 2019 hoorde ik al een spreker vertellen over het belang van lokaal, maar ook het belang van toeristen, om je brouwerij in de schijnwerpers te zetten en bier te verkopen. Onze tulpen zijn internationaal geliefd en ook hier zie je veel toeristen. Het idee van de tulpen liet me niet los. Ik zocht op brouwforums en zag dat anderen ook wel naar tulpenbollen keken als ingrediënt. Maar het advies was: niet aan beginnen.”


Marco Philipsen maakt bij De Echoput in Hoog Soeren de winnaar bekend.

Tulpenbrouwerij

Het thema werd weer actueel toen Hornstra Janneke en Marcel van de Tulpenbrouwerij uit Warns tegenkwam. Dat is geen bierbrouwerij maar een mooie lokale onderneming die aan biologische tulpenveredeling doet. Hornstra had al in het voorjaar van 2020 ontdekt dat er vlak buiten Harlingen ook geestgronden zijn, waar tulpen worden verbouwd. Maar dat zijn geen duurzaam gekweekte tulpen en niet geschikt voor consumptie. “Dit was een leuke kennismaking, duurzaam gekweekte tulpenbollen uit Friesland.”

Zo kon het gebeuren dat ze dit voorjaar op de kleine installatie een tulpenbier brouwde met de duurzaam gekweekte tulpenbollen van de Tulpenbrouwerij. “Uit je bol gaan. Het werd tijd.”

Omdat partner Gerard met het samenwerkingsverband Klaverke bier (enkele jaren geleden de eerste winnaar van Nederlands Nieuwe met de Weibok), ook mee zou doen aan de wedstrijd, met drie bieren op basis van respectievelijk groene, bruine en rode alg, besloot Annelies last minute haar Tulpenbier in te schrijven. Een goede beslissing, zoals nu blijkt.

Tulpencollab?

En zo is er een zaadje geplant voor wat een nieuw Nederlands biertype zou kunnen worden. “Natuurlijk zie ik dat er veel Chinezen op bezoek komen in Nederland en als exportproduct zou een tulpenbier het ook zeker goed doen. Maar moet je allerlei flesjes over de wereld gaan versturen?," vraagt ze zich hardop af. Dat er op het etiket ‘Dutch Tulip Beer’ staat geeft al aan dat ze aan export heeft gedacht. Maar dan is er wel schaalgrootte nodig en dat past dus niet helemaal In de duurzaamheidsvisie van Hornstra.  Ze heeft wel andere creatieve ideeën voor dit Tulpenbier.

“Ik denk dan verder door en ik zou natuurlijk ook met tulpenbollen naar een brouwer kunnen gaan om lokaal te gaan brouwen. Een collab dus. Ik zou bijvoorbeeld kunnen beginnen in Nederland met een collab of, dichter bij huis, in Friesland bijvoorbeeld. Dokkum is een Tulpenstad. Daarna een collab in Europa en dan verder de wereld over.”


V.l.n.r. Gerard Ypenga (Het Brouwdok), Annelies Hornstra, Ulco de Jong (Kroon op Leeuwarden) en Bernd Beersma (Kleine Beer). De drie brouwerijen vormen samen Klaverke Bier

Tulpenbier met ahornsiroop

Over dat laatste heeft ze een meer uitgewerkt idee.  “Neem bijvoorbeeld Canada, waar ze dol op tulpen zijn. Maar wat ze daar ook graag nuttigen is ahornsiroop. Stel nou dat je tulpen meeneemt naar Canada en daar tulpenbier brouwt en ahornsiroop toevoegt voor de navergisting. Dan heb je echt een heel lokaal product. Zo heb ik altijd weer nieuwe ideeën.”

Hornstra denkt na over de toekomst van tulpenbollen als bieringrediënt. “Maar tegelijkertijd ben ik ook iemand die kijkt wat er op mijn pad komt, net zoals de mensen van de Tulpenbrouwerij op mijn pad kwamen. Er is nu een zaadje geplant en ik hoop dat er nog van alles naar boven komt. Dat het mogelijk is en dat het tot een smakelijk bier kan leiden, heeft ons Dutch Tulip Beer bewezen.”

Tulpenbier

Dutch Tulip Beer is een licht blond, ongefilterd en ongepasteuriseerd bier. 4,4% alc, 8 EBC, 18 IBU.

Tekst: Gerard Molenaar

Foto’s Tulpenbier/Annelies Hornstra: ©Marry Kramer


Artikel delen