Een bittere sinaasappel, een Caribisch eiland en een vleugje vakmanschap vormen samen de oorsprong van een iconische likeur. Ontdek het verhaal achter de laraha en hoe Senior & Co deze oneetbare citrusvrucht gebruikt om de beroemde, originele Curaçaolikeur te produceren.
Stel je voor: een zonovergoten eiland in de Cariben, een boom met bittere sinaasappels die niemand wilde – en een ambachtelijke distilleerderij die van die vergeten vrucht een wereldwijd geliefde likeur maakte. Dat is het verhaal van de laraha en van Senior & Co, de enige producent van de originele Curaçaolikeur.
De citrusvrucht laraha ontstond uit een Spaanse poging om Valencia-sinaasappels te telen op Curaçao in de zestiende eeuw. Maar het tropische klimaat bleek genadeloos: de zoete sinaasappels veranderden in bittere, uitgedroogde vruchten. Het project werd vergeten, maar de natuur had andere plannen. Jaren later ontdekte men dat de schil van de laraha – eenmaal gedroogd onder de hete zon – vol zat met geurige oliën.
Hier begint het verhaal van Senior & Co. Al sinds 1896 gebruiken zij uitsluitend de met de hand geschilde en gedroogde laraha-schillen in hun distillatieproces. In de koperen ketel, op traditionele wijze, ontstaat zo een rijke triple sec likeur met citrusachtige, florale tonen – perfect in balans.
Het distillatieproces wordt met de hand begeleid en gecontroleerd voordat de verfijnde drank wordt gebotteld. Waar veel Curaçaolikeuren vaak elders hun origine vinden, is die van Senior & Co een uitzondering: de laraha-schillen komen écht uit Curaçao. En dat maakt een verschil – zeker achter de bar.
*De tekst gaat verder in het grijze kader onder de afbeelding.