Van laraha tot Curaçaolikeur: het verhaal achter een cocktailklassieker

Adv. Senior & Co - Curaçao Likeur

Van laraha tot Curaçaolikeur: het verhaal achter een cocktailklassieker

Een bittere sinaasappel, een Caribisch eiland en een vleugje vakmanschap vormen samen de oorsprong van een iconische likeur. Ontdek het verhaal achter de laraha en hoe Senior & Co deze oneetbare citrusvrucht gebruikt om de beroemde, originele Curaçaolikeur te produceren.

 

Stel je voor: een zonovergoten eiland in de Cariben, een boom met bittere sinaasappels die niemand wilde – en een ambachtelijke distilleerderij die van die vergeten vrucht een wereldwijd geliefde likeur maakte. Dat is het verhaal van de laraha en van Senior & Co, de enige producent van de originele Curaçaolikeur.

De ontdekking van laraha

De citrusvrucht laraha ontstond uit een Spaanse poging om Valencia-sinaasappels te telen op Curaçao in de zestiende eeuw. Maar het tropische klimaat bleek genadeloos: de zoete sinaasappels veranderden in bittere, uitgedroogde vruchten. Het project werd vergeten, maar de natuur had andere plannen. Jaren later ontdekte men dat de schil van de laraha – eenmaal gedroogd onder de hete zon – vol zat met geurige oliën.

Hier begint het verhaal van Senior & Co. Al sinds 1896 gebruiken zij uitsluitend de met de hand geschilde en gedroogde laraha-schillen in hun distillatieproces. In de koperen ketel, op traditionele wijze, ontstaat zo een rijke triple sec likeur met citrusachtige, florale tonen – perfect in balans.

Het distillatieproces wordt met de hand begeleid en gecontroleerd voordat de verfijnde drank wordt gebotteld. Waar veel Curaçaolikeuren vaak elders hun origine vinden, is die van Senior & Co een uitzondering: de laraha-schillen komen écht uit Curaçao. En dat maakt een verschil – zeker achter de bar.

*De tekst gaat verder in het grijze kader onder de afbeelding.

De-koperen-ketel-tijdens-het-maken-van-caracaolikeuren
De koperen ketel waar de curaçaolikeur in wordt gemaakt

Likeuren van Senior & Co

Edwin Oostenbrink, manager director van Senior & Co: “De likeuren van Senior & Co bieden een rijke smaak en een hoger alcoholpercentage (variërend van 25 tot 40%). Dit brengt de cocktailervaring naar een hoger niveau.” De likeuren zijn niet alleen geschikt voor cocktails maar ook voor creatieve toepassingen bij de koffie of desserts, zegt hij. Zo kan de Rum Raisin een toevoeging zijn aan desserts, terwijl de Tamarinde zowel in cocktails als bij het koken, als aperitief of als digestief kan worden gebruikt. “We willen Nederlandse horecazaken en hun gasten een authentieke Curaçaose ervaring bieden.”
Curacao-liqeuer-en-citrusvrucht-Lahara
Artikel delen