Vijf vragen aan Jasper Borgdoff van Taplokaal Gist in Utrecht

TaplokaalGist_Utrecht
Tags: bier

Vijf vragen aan Jasper Borgdoff van Taplokaal Gist in Utrecht

Taplokaal Gist is gelegen in Utrecht aan het water en heeft maar liefst 30 taps met bijzonder speciaalbier, en een keuken waar allerlei bijpassende gerechten worden gemaakt. Wat kun je verwachten bij Taplokaal gist? Wij vroegen het aan mede-eigenaar Jasper Borgdoff. 

JasperBorgdoff_TaplokaalGist
Jasper Borgdoff, mede-eigenaar Taplokaal Gist

Taplokaal Gist. Waarom Gist?

“Gist was lang het geheime ingrediënt van bier. Een beetje mysterieus ingrediënt. Het borrelt, het doet wat, het leeft. Dat geldt ook voor ons Taplokaal. We verbinden hier bier en eten.”

Heb je specialiteiten op de bierkaart?

“We zijn onafhankelijk, dus we kunnen op onze dertig taps bieren aansluiten die we zelf interessant vinden. Wel zorgen we ervoor dat we alle gangbare bierstijlen op tap hebben. We werken graag samen met Utrechtse brouwerijen en we willen zeker hun specials op de kaart hebben. De helft van ons aanbod op de bierkaart bestaat uit Nederlandse bieren, de rest komt voornamelijk uit Engeland, de VS en de rest van Europa. We wisselen best snel. Vaak hebben we ergens maar een of twee fusten van en op die manier kunnen we onze gasten blijven verrassen.”

TaplokaalGist_30Taps
30 taps bij Taplokaal Gist

Welke foodpairings bied je gasten?

“De keuken speelt sinds onze start vier jaar geleden, een steeds grotere rol. We zijn nu echt een speciaalbierrestaurant. Iedere twee maanden wisselen we onze kaart, waarop altijd drie voor-, hoofd- en nagerechten staan.
Onze collega Albert Otten, die ook biersommelier is, selecteert de bieren. Maar we proeven ze eerst bij de gerechten, want het is lastig om vanuit de theorie de gouden greep te doen.
Nieuw is onze ambitie om met verschillende brouwerijen een eenmalige batch eigen bier te brouwen, waarbij we met de brouwerij een extra ingrediënt kiezen dat het smaakhaakje is voor een gerecht op de kaart. Met brouwerij De Kromme Haring hebben we al funky saison gemaakt met citroengras. Dat frisse bier gaat bijvoorbeeld heel goed samen met vis.”

TaplokaalGist_Bier

Wie zijn de gasten van Gist?

“Mensen die speciaalbier weten te waarderen, in de leeftijd van vijfentwintig tot veertig jaar. Zij kiezen bewust voor Gist door de bieren en de gerechten die we serveren. Pilsdrinkers zien we minder vaak.”

Hoe vertaal je die passie voor bier naar je gasten?

“Onze medewerkers zijn liefhebbers en hebben dus een intrinsieke motivatie. We trainen onze medewerkers zelf, maar ze volgen ook cursussen via StiBON. We verkopen geen grote merken, dus als gasten naar bijvoorbeeld een Le e Blond vragen, heeft ons team voldoende kennis in huis om een goed alternatief te bieden. Ook het keukenteam heeft een passie voor bier en dat zie je terug in de gerechten op de kaart.”

Artikel delen