'Voor veel restaurants is pairing met bier iets nieuws'

Eerste beer & food battle op BBB
Tags: bier food

'Voor veel restaurants is pairing met bier iets nieuws'

Bier en eten biedt fantastische mogelijkheden, maar de juiste pairing vinden is niet altijd eenvoudig. De heilige graal is de combinatie die zowel het bier als het gerecht op een hoger plan brengt. Op BBB Maastricht werd de eerste Beer & Food Battle georganiseerd. “Deze battle verdient een vervolg.”

Tekst: Gerard Molenaar
Foto's: Eelco van Wieringen

Bierpairing

Aandacht voor bier en eten is er steeds meer. In 2011 publiceerde Han Hidalgo al het boek "Biertapas, fingerfood met en bij bier". In 2014 schreef Fiona de Lange het boek Bier & Spijs met chef-kok Jo Vaessen. Puck Kerkhoven publiceerde een paar jaar later Bier & Food en Arvid Bergström begon aan de Bier & Spijs Encyclopedie. De Academie voor Gastronomie biedt in samenwerking met StiBON een specialisatie aan. Er zijn zaken die zich richten op goede bierpairings zoals Feu in Utrecht, The Barley Room in Amsterdam en Witloof in Maastricht. Fiona de Lange verzorgt dit jaar op Fort Everdingen met Jeremy Vermolen Vintage Bier & Barbecue diners. Ook Arvid Bergström organiseert diners.

Beer & Food Battle

Een geweldig nieuw initiatief is de eerste Euro-Toques Nederland Bronckhorster Beer & Food Battle die begin oktober op BBB Maastricht werd georganiseerd. Deelnemende Euro-Toques restaurants waren Kasteel Kerckebosch (Zeist), Il Gattopardo (Rotterdam), Restaurant Vesters (Nijmegen), Graaf ter Horst (Horst) en Arsenaal 1309 (Doesburg). De vijf restaurants moesten een driegangenmenu verzorgen met bij iedere gang een begeleidend bier.

De teams kregen vooraf een pakket bieren van Bronckhorster Brewing Company, met een hoofdrol voor het bier ‘42’, een 18 maanden op rode wijnvaten gerijpte quadrupel. De teams waren vrij om zelf andere bieren in te brengen. Il Gattopardo werd de winnaar, Graaf ter Horst, met in eigen huisbrouwerij Kameroad, werd tweede en Kasteel Kerckebosch derde.

*Tekst gaat verder onder de foto

Winnaars-BBB-Beer-Food-Battle
De nummers 1,2 en drie van de beer & food battle op BBB

Hoog niveau

Juryvoorzitter Manuel Jansen, voormalig chef bij restaurant De Limus in Nijmegen en nu chef van Bronckhorster Proeflokaal en Hotel, stond met Yolande Vesters van Euro-Toques Nederland aan de wieg van deze eerste Beer & Food Battle. Hij kijkt er tevreden op terug. “Voor veel restaurants is pairing met bier iets nieuws."

'Voor veel restaurants is pairing met bier iets nieuws'

"Je ziet het steeds meer, maar in het hogere segment mag er wel meer aandacht voor komen.” Jansen was aangenaam verrast door het hoge niveau. “Ik heb heel mooie pairings gezien. Echt een goede eerste stap. Ik was na afloop een gelukkig mens en ik hoop dat dit chefs stimuleert. Deze battle verdient een vervolg.”

Lef nodig

Volgens Jansen zijn veel chefs nog erg voorzichtig. “Als er bieren worden geselecteerd, zijn het bieren die op wijn lijken en dat is een mooie eerste stap. Maar bier heeft twee keer zoveel smaakhaakjes als wijn. Er is dus een groot onbenut potentieel.” De reden dat er bij fine dining nog niet op grote schaal gebruik wordt gemaakt van bier, is volgens Jansen te wijten aan twee zaken: kennis en assortiment. “Je moet heel veel bieren proeven en zo werken aan je smaakgeheugen. Maar je moet ook over een breed assortiment bieren beschikken. Chefs moeten niet bang zijn en van de gebaande paden durven afwijken.”

Beerpairing-BBB
Beerpairing
Artikel delen