Warme en zonnige weken maken Nederlandse wijnboeren tevreden

Entree - Goed wijnjaar 2022
Tags: wijn

Warme en zonnige weken maken Nederlandse wijnboeren tevreden

Wijnjaar 2022 is totaal anders dan vorig seizoen. Zo is er veel droogte, zijn de temperaturen hoog en is er zelfs extreme hitte. Alhoewel sommige druiven zonnebrandschade opliepen, zijn de de wijnboeren tot nu toe tevreden. Op veel plekken begint inmiddels ook al de ‘véraison’ (verkleuring) van de druiven.

Snellere groei dan normaal

Na een paar warme zomers was 2021 relatief koud en nat. De bloei in de wijngaard kwam laat op gang en veel wijnboeren hadden last van valse meeldauw. Dankzij de zonuren in september konden de druiven toch nog wat rijpen. Uiteindelijk was de opbrengst maar iets lager dan een jaar eerder. Dit jaar zijn de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode een stuk gunstiger. Hoge temperaturen en veel zonuren zorgen voor een snellere groei dan normaal. Zie de tabel hieronder. De cijfers zijn van 1 april tot 15 juli. De zonuren zijn 'tiende uren', zo meet het KNMI. Bijvoorbeeld: 8566 is 856,6 uur. 

Tabel zonuren 2021 vs. 2022

Voorzorgsmaatregelen

Nederland heeft drie temperatuurzones: noord, midden (van Zeeland naar Noord-Overijssel) en zuid (van Brabant en Limburg naar de Achterhoek en Twente). Tijdens de extreme hitte waren er landelijk grote temperatuurverschillen. Zo was het op sommige dagen in Limburg bijna tien graden warmer dan in het noorden.

Dinsdag 19 juli was de warmste zomerdag dit jaar. De temperatuur lag landelijk tussen de 32℃ en 40℃. Veel wijnboeren hadden last van lichte zonnebrandschade. Doordat de meesten voorzorgsmaatregelen namen, bleef de schade beperkt. Zo spoten sommige wijnboeren met een speciaal kalkmengsel dat uv-licht weerkaatst. Anderen stelden het ontbladeren van de wijnstokken uit, zodat de druiven in de schaduw bleven hangen.

Droogte

Opvallend is dat het dit seizoen extreem droog is. In maart en april was het zonnig, waardoor vroeg uitlopende rassen al enigszins last hadden van de nachtvorst in april. Daarna viel er tot half mei weinig neerslag. Hoewel oudere wijnstokken diep genoeg zijn geworteld om voldoende water en voeding binnen te krijgen, moest de nieuwe aanplant worden bewaterd om te overleven. Ook het ingezaaide groen tussen de stokken, dat belangrijk is voor de biodiversiteit en berijdbaarheid van de wijngaard, groeide minder snel.

In juni viel er eenmalig veel neerslag, waarbij een lokale hagelbui in Limburg enkele hectare wijngaarden beschadigde. Verder was het opnieuw een droge maand met slechts een paar kleine regenbuien. Daardoor kreeg valse meeldauw – in tegenstelling tot 2021 – weinig kans. Het gevolg: de meeste druivenranken stonden ongeveer een week eerder dan normaal in bloei.

VERWACHTE OOGST

Hoe het seizoen dit jaar eindigt blijft koffiedik kijken. Normaal gesproken begint de oogst in Nederland eind september of begin oktober. Vorig jaar was de start relatief laat in het seizoen vanwege de langzame groei en natte zomer. Wijnboeren die nu alvast een voorzichtige verwachting durven uit te spreken, denken dit jaar eind september te beginnen met de oogst. Maar met nog twee volle maanden in het verschiet, liggen er nog altijd veel risico’s op de loer. Van wespen en de suzuki-fruitvlieg tot mogelijke hagelbuien of opnieuw hitte.

Artikel delen