Water in de horeca: wat schenk jij?

Watersommelier Marielle Thiadens

Water in de horeca: wat schenk jij?

Water is een veelbesproken topic in de horeca. Het soort water dat je drinkt heeft effect hebben op de beleving van eten. Hoe zit dat? Watersommelier Marielle Thiadens van de Waterproeverij geeft antwoord. Leer hier meer over water voor de horeca.

Wat doet mineraalwater voor de beleving van eten?

"Start de avond met een krachtige bubbel. Deze stimuleert de maagwand, en daarmee de eetlust. De bubbel zet de smaakpapillen op scherp om zo optimaal te kunnen genieten van het eten dat volgt. Koolzuur bepaalt voor ongeveer 75% de smaak en beleving van het water. Het drinken van plat water legt daarentegen een dikke bodem, waardoor de eetlust afneemt."

"Horeca biedt vaak wel plat water aan bij koffie. Daarmee neutraliseer je eerst je smaakpapillen en geniet je vervolgens optimaal van de koffiesmaak. Dat wordt alleen nog onvoldoende uitgelegd, wat maakt dat de meeste mensen eerst koffie drinken en daarna pas het water. Verder neutraliseert water de smaak tussen gerechten door."

'Start de avond met een water met krachtige bubbel'

Wat is jouw watertip aan horecaondernemers?

"Ik zie te vaak dat personeel niet weet welk mineraalwater ze schenken. Weet wat je schenkt, wees trots op je merk en ga daarmee merkverwatering ook tegen. Benoem water bij de juiste merknaam, bijvoorbeeld bruisend water van Chaudfontaine. Je hebt het gekozen, dus ken de reden hierachter en informeer je personeel en gasten hierover."

*Tekst gaat verder onder de foto's

Mineraalwater-Chaudfontaine
Chaudfontaine mineraalwater

Wat is er zo bijzonder aan Chaudfontaine?

Zuiverheid kenmerkt het water van Chaudfontaine. Het water reist meer dan zestig jaar via zuivere rotslagen en doet onderweg allerlei mineralen op. Vervolgens ontspringt het vanuit de bron aan de voet van de Ardennen, waar het ter plaatse wordt gebotteld. Zo wordt het een van de meest zuivere watersoorten ter wereld. Het is in de horeca beschikbaar in twee varianten: bruisend of puur zonder koolzuur.

Lees verder onder het kader.

Weet wat je schenkt training

In een korte online personeelstraining geeft Chaudfontaine tips & tricks voor het verkopen van tafelwater. Laat je inspireren door de meest creatieve watercocktails en leer alles over hoe je mineraalwater het beste tot leven laat komen.

Volg de online training

Wat is eigenlijk het verschil tussen kraanwater, bron- en mineraalwater?

"De smaak verschilt en er zit verschil in de behandeling van het water. Kraanwater uit oppervlaktewater heeft doorgaans een uitgebreidere behandeling nodig dan bron- of mineraalwater. Bovendien hebben bron- en mineraalwater niet altijd een behandeling nodig. Mineraalwater halen we naar boven uit de aarde waar het al jarenlang gefilterd is door de natuur, stoppen we in een fles, en kunnen we daarna direct nuttigen. Je kunt het zien als een cadeautje van de natuur. Om het mineraalwater te mogen noemen, moet het direct aan de bron gebotteld worden, zoals Chaudfontaine. Er mag niets aan het water worden toegevoegd. Bij bronwater hoeft dit niet. Dit mag je vervoeren naar de fabriek en een smaakje aan toevoegen."

Artikel delen