Vier Nederlandse whiskybars, voor de echte liefhebber

Tags: whisky

Vier Nederlandse whiskybars, voor de echte liefhebber

Wil je meer doen met whisky op de kaart óf gewoon zelf een goed glas drinken? Laat je dan inspireren door deze gespecialiseerde Nederlandse whiskybars, waaronder een gloednieuwe met exclusieve flessen in Bergen op Zoom.

Engelenburg in Brummen

Jurgen Luppes is al 33 jaar werkzaam voor Ton de Lange, eigenaar van Kasteel Engelenburg in Brummen en boetiekhotel en restaurant Het Broederenklooster in Zutphen. Luppes: “De whiskycollectie in Engelenburg ben ik vanaf begin jaren negentig aan het opbouwen. Hij bestaat nu uit zo’n vierhonderd Schotse malts. In 2000 won ik hiermee de Scotch Single Malt Whisky Award.” Gasten kunnen terecht in de whiskylounge, vertelt Luppes. “Hier vind je een gigantische antieke whiskykast uit een Engelse pub bij Leeds. De gast zit in clubfauteuils aan een open haard met uitzicht op het whiskykabinet. De malt-collectie past goed bij dat Britse clubgevoel. Deze lounge is een mooie plek voor het aperitief en digestief. Het heeft grandeur en geeft de gast een bijzonder fijn gevoel.”

Nederlandse whiskybars

F.D. Roosevelt Whiskybar & Club in Bergen op Zoom

In de kelder van drankenspeciaalzaak DH17 in Bergen op Zoom, vind je sinds juni F.D. Roosevelt Whiskybar & Club. Deze Nederlandse whiskybar is elke donderdag en zaterdag open. Eigenaar Elise van Tol: “Vanaf volgend jaar organiseren we ook maandelijks een clubavond, bijvoorbeeld met bijzondere flessen, brand ambassadors en trainingen voor het maken van whisky-cocktails.” De collectie bestaat voornamelijk uit luxe whisky’s, vertelt Van Tol. “Maar we bouwen nog aan het assortiment. De winkel levert ook wekelijks nieuwe whisky’s, onafhankelijke bottelingen of speciale uitgaven. Daarnaast houden we speciale en exclusieve flessen apart, zoals onlangs de Ardbeg 25yo, Teeling 25yo Single Rum Cask en de Glenmorangie Grand Vintage 1997. Dat zijn flessen die normaliter nauwelijks geopend worden om te kunnen proeven. Dat trekt mensen naar de bar!”

Nederlandse whiskybars

Huppel the Pub in Den Haag

Café Huppel the Pub in Den Haag bestaat al sinds 1977 en is inmiddels een begrip. Eigenaren Jeroen van Beek en Eline van Urk Dam namen de zaak in 2007 over van Harrie van Dijke. De bruine kroeg is niet alleen in trek bij bierliefhebbers, ook whiskydrinkers kunnen er hun hart ophalen. In 2015 werd het café door de internationale whiskyclub Scotch Malt Whisky Society zelfs uitgeroepen tot beste whisky-horecagelegenheid van Nederland. Van Beek en Van Urk Dam: “We hebben honderdvijftig whisky’s. Je kunt zelf je dram (de hoeveelheid die je voor een glas whisky inschenkt) uitzoeken, maar ook voor een whiskyplankje gaan. Dit zijn vijf glaasjes whisky met een uitleg op papier erbij. Naast whisky hebben we een ruim assortiment aan bier, wijn, rum en jenever. Whisky is natuurlijk zalig, maar soms wil je ook wat anders.”

Nederlandse whiskybars

Whisky & Gin in Breda

In 2019 maakten Pauline Mol en Mark van Kollenburg van hun hobby hun werk: ze openden Whisky & Gin in Breda. Het monumentale pand uit 1884 met kleurrijke glas-in-lood-ramen bestaat nu uit een bar, speciaalslijterij en cadeauwinkel met whisky-accessoires. Mol: “In de comfortabele loungebar in jaren 20-stijl geniet de gast van een goed glas of een proeverijtje dat hij zelf kan samenstellen. Op de menukaart staan vierhonderd whisky’s van over de hele wereld, inclusief een lijst independent bottlers. Zij kopen een vat bij een distilleerderij en brengen deze zelf op de markt.” Mol noemt Whisky & Gin overigens liever geen whiskybar, maar een distillatenlounge. “We hebben namelijk ook zo’n honderdtwintig gins, Italiaanse grappa van verschillende rijping, Franse distillaten uit de streken Cognac en Armagnac, rums, mezcals, jenevers en zelfs absint.”

Nederlandse whiskybars

Artikel delen